Спорт у Војсци Србије није само стицање физичке кондиције, већ начин да се покажу моралне вредности које су припадници војске усвојили, поручио је министар одбране Александар Вулин, који је данас присуствовао приказу мешовитих борилачких спортова изведеном за припаднике Специјалне бригаде Војске Србије и Батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“, у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву.

  • Војска Србије није никаква однарођена институција, скуп плаћеника којима може да се нареди било шта и да се пошаљу било где – нагласио је министар Вулин и додао да „њу не чини техника ни наоружање, већ вредности због којих постоји“.
  • Обавеза свих припадника Војске Србије је да чувају највише вредности нашег народа и наше земље, вредности које су наш народ учиниле вредним понављања, вредности које су наш народ учиниле великим – поручио је министар Вулин.
  • Свим припадницима Војске Србије омогућено је да се баве спортом. Обезбеђене су и материјалне стимулације за оне који постижу најбоље резултате, а обезбеђено је баш сваком од њих да се унапређује у сваком смислу, и физичком и психичком. Бити припадник Војске Србије значи бити спреман да испуните сваки задатак и да одговорите баш на сваки изазов – истакао је министар Вулин.

Према речима професора физичке културе у Специјалној бригади Горана Живковића, учесници данашњег приказа мешовитих борилачких спортова били су тимови ММА савеза Србије, клуба „Крав Мага Глобал Србија“, Карате савеза Србије са репрезентацијом кате, Светског центра реалног аикидоа и припадници Специјалне бригаде Војске Србије.

  • Сврха презентације била је да покажемо да све врсте борилачких спортова можемо да применимо за припаднике Специјалне бригаде. Борење у Специјалној бригади, а уједно и у Војсци Србије, вежбовно је средство којима се развија самопоуздање, упорност, храброст, а оно што је најважније то је адекватно и благовремено реаговање у свим ситуацијама, што је један од предуслова за квалитетног официра, подофицира и војника – нагласио је Живковић.

Припадник Специјалне бригаде поручник Милан Трајковић истиче да је своје интересовање и бављење борилачким вештинама несметано могао да развија још од Војне гимназије.

  • Желим да искажем своје задовољство и привилегију што сам део ове екипе, која је приказала борилачке вештине. Као питомац Војне академије и као ученик Војне гимназије имао сам прилику да тренирам у реномираним клубовима и сада, на послу, могу да имплементирам овај скуп борилачких вештина – истиче поручник Трајковић.

Међу учесницима данашњег приказа борилачких вештина била је и Ирена Благајац из Клуба реалног аикидоа „Атом“. Каже да реални аикидо тренира већ 15 година и због стицања радних навика, одговорности, јачања концентрације и тимског рада тај спорт би препоручила свима.

Приказу борилачких спортова присуствовали су и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић, командант Специјалне бригаде Војске Србије бригадни генерал Мирослав Талијан, начелник Управе војне полиције бригадни генерал Рајко Миловановић и шеф делегације Републике Србије при ЦИСМ бригадни генерал Синиша Радовић.

Leave a Reply