„Уметност на најлепши начин зближава људе“ – обојио је овим речима слику о својој уметничкој каријери Ненад Васиљевић Нешки из Бора

Живот као уметничко дело

Штафелај и четкице су му најбоље друштво, а његов атеље је место где настаје магија. Ненад Васиљевић Нешки, самоуки сликар из Бора, уметничка дела ствара већ 40 година, а од ове године врата свог атељеа отворио је свим љубитељима сликарства. Заљубљеник у Борско језеро, у оквиру свог дома направио је праву уметничку оазу. Простор где ствара оплеменио је богатом библиотеком, а зидове украсио својим уметничким делима. И, што је најбитније, све то учинио доступним својим Боранима, али и посетиоцима овог језерског бисера источне Србије.

Живот као уметничко дело

„За сваког сликара врхунац у каријери је када има свој атеље и галерију“, са поносом почиње причу Нешки. Овај талентовани уметник ове године обележава јубилеј – 40 година бављења сликарством. То је и био повод да истраје у идеји да отвори своју галерију и атеље што је, како каже, круна његовог дугогодишњег рада. Како би остварио своју жељу, поред тога што је сликар, био и грађевинац, и молер, и керамичар.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Његове уметничке руке уредиле су простор којим се данас поноси. „Срце ми је пуно, сва моја дела су овде и доступна су свима“, наглашава он. Први пут је самостално излагао давне 1982. године и до данас је у Бору имао пет изложби. Борски поштоваоци уметности до последњег места испуне галерију када Нешки излаже своја дела.

Живот као уметничко дело

Иако је самоуки сликар, уместо уметничког завршио је Машински факултет, а преданим радом, талентом и љубављу према сликарству истрајао је у својој жељи да се бави уметношћу. Тако слике овог даровитог уметника данас красе многе борске домове и јавне просторе. „Драго ми је да су моје слике нашле пут до срца многих људи. Њихова подршка ме охрабрује и мотивише да још више времена проводим за штафелајем и са четкицом у руци”, искрен је Нешки. Поред сликарства, друга велика љубав му је књига. Како сам каже, ту је пронашао себе, али и велики број искрених пријатеља- поштовалаца писане речи. „Љубав према књизи донела ми је леп живот пун дружења са речима и људима великог срца. Моја супруга, која је велики књишки мољац, ми је подршка у свему томе“, прича окружен завидном библиотеком. У духу тога је ове године, уз финансијску подршку града, издао и монографију у којој је сублимирао свој уметнички опус и вишегодишњи сликарски рад. Док завршавамо разговор, наставља да четкицом вешто дочарава лепоте Борског језера, које му је, како каже, вечита инспирација.

--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here