На данашњи дан, пре 21 годину, бомбардери НАТО алијансе су у два налета за само неколико минута гранатирали Варварински мост на Великој Морави. Погинуло је 10, а рањено 30 недужних људи.

Најмлађа жртва била је петнаестогодишња ученица Математичке гимназије Сања Миленковић. Ваздушни напад догодио се на Свету Тројицу, у време вашара у Варварину, када је код код моста било око хиљаду грађана.

Годишњица је обележена богослужењем у цркви Пресвете Богородице и поменом крај споменика жртвама.

Тог 30. маја 1999. године, у недељу на Свету Тројицу, Сања Миленковић (15), талентована математичарка и ђак генерације у Варварину, враћала се са две другарице из цркве својој кући у село Доњи Катун. У 13.25 затекла се на мосту на Великој Морави, тачно у тренутку када је НАТО бомбардер испалио на њега две ракете и срушио га.

Тешко рањена Сања је пала на обалу и дозивала у помоћ. Уместо помоћи, вратио се НАТО бомбардер да са још две ракете заврши започето, да покоси оне који су дошли да спасавају настрадале у првом удару. За шест минута угасио је Сањин и још девет невиних људских живота. Њих је НАТО после прогласио за „колетералну штету“.

Спорове пред међународним судовима за овај злочин породице нису добиле, али је свет сазнао истину захваљујући и немачким држављанима који су им помагали.

Једна од заслужних за ширење истине о овом догађају посебно у Немачкој је и Габријела Сенфт, ауторка књиге „Мета-Варварински мост“.

Р. Б.

1 KОМЕНТАР

 1. Nitko nema pravo oduzeti tuđi život.
  Ne ponovilo se nikada više.
  Zašto su nevini izgubili svoje živote, najdragocjeniji dar što Bog nam je dao?
  Molimo se za sve žrtve besmislenih sukoba i agresije od Isusa Krista dok ponovno ne dođe.
  Sve ovo nema smisla, Zemlja je dolina suza.
  Plačimo, plačimo u tišini, umrimo, umrimo u samoći.

Оставите Коментар