Свечана артиљеријска почасна паљба у знак обележавања Дана ратне морнарице Русије одржана је у Санкт Петербургу у недељу у 22.30 по московском (односно у 21.30 по средњоевропском времену) и трајала је 10 минута.

Прес-служба Западног војног округа саопштила је да је почасни дивизион Михајловске војне артиљеријске академије, смештен на Петропавловској тврђави, испалио 30 плотуна из 12 оруђа Д-44 калибра 85 милиметара.

На небо је такође испаљено три хиљаде ватромета преко 50 врста, међу којима су били „Светлана“, „Слава“, „Рубин“, „Асољ“, „Вега“ и „Фиалка“. Ватромети су се ширили и до 300 метара.

Поводом Дана ратне морнарице у шест лука у Русији су одржане морске параде, а такође и у водама сиријске луке Тартус.

На паради у Санкт Петербургу учествовало је 46 бродова, чамаца и других пловила, а међу њима и фрегата „Адмирал Касатонов“, брод „Вицеадмирал Кулаков“, велики десантни и мали ракетни бродови, корвете, подморнице, као и први руски линијски (ратни брод) „Полтава“. На паради су учествовали и авиони и хеликоптери Ратног ваздухопловства.

Главна парада поводом Дана ратне морнарице Русије одржана је у Санкт Петербургу. Паради је присуствовао председник Русије и врховни командант руске војске Владимир Путин. Уз председника је био и министар одбране Сергеј Шојгу.

Владимир Путин честитао је у Санкт Петербургу Дан ратне морнарице уз поруку да је Војно-поморска флота више од три века на стражи суверенитета земље и да увек чврсто брани националне интересе.

Оставите Коментар