Српска академија наука и умјетности, која је некад важила за престижну интелектуалну институцију Републике Србије, данас представља једну блиједу слику оног што је некад било. Нестао је пркос и инат који краси интелектуалце, нестала је воља за науком, за помјерањем граница. Нестала је укратко – воља за истином. Некад научна институција, данас је постала резерват политичких истомишљеника који свој интерес виде ван Србије.

Поставља се питање, кога треба кривити за такво стање летаргије? Одговор не може бити ни мало једноставан, зато што једна оваква институцја предствља све нас и одраз је нашег погледа на свијет. Али да ли заста САНУ представља све нас, или представља интерес појединаца, или боље речено, појединца?

САНУ више нема свој став, иако се то покушава прикрити. Имати став није исто као имати свој став. А званични став САНУ одавно не представља оно што велика већина интелектуалне елите Републике Србије мисли. Владимир Kостић предсједник САНУ постао је предмет расправе о свом ставу о Kосову и Метохији. Академија је бранила Kостићев став, говорећи да свако има право на слободу говора, али, интересантно велики број чланова академије осуђује Kостића. Јасно је да постоји, дакле велики раздор унутар САНУ, раздор који бива све већи. Институција јасно не представља више одраз свог народа кад не представља ни одраз својих чланова. Српска академија наука и умјетности постала је академија једне особе.

  1. марта ове године одржаће се избори за новог предсједника Академије. С једне стране ће бити актуелни предсједник, а с друге, велика већина чланова САНУ. Јасно је да су дани предсједника одбројани. И у таквој ситуацји десила се једна промјена, САНУ која је сво вријеме ћутала, добија једну нову енергију, да брани свог актуелног предсједника. Сасвим је сигурно да ће нови предсједник, ко год то био, бити антипод Kостићеве политике. Kостић је схватио свој пораз и јавно је рекао да не панира бити кандидат, али оодавно лобира по одељењима да га предложе за ту функцију, али шансе за то нису велике, јер нема подршку ни свог матичног одељења медицинских наука. За осам година своје владавине одрекли су га се и његови најближи сарадници.

Јасно је да долазе нова времена за САНУ. Времена промјене која наслућују да ће се Српска академија наука и умјетности поново постати инструмент истине, а још битније поново ће бити одраз своје земље и свог народа

Оставите Коментар