Институт за стратешки друштвени дијалог (ИСДД) позива стручну и општу јавност наше земље да је време да Србија и цео српски свет започне широк и институционализован дијалог о перспективама чланства наше земље у организацији БРИКС-а и шта нам оно доноси или одузима. Овогодишњи историјски самит БРИКС-а, на којем је донета одлука о проширењу и још већи број оних који желе да буду у друштву јаких економија и важних земаља, обавезује наше друштво да постави питање и пронађе одговор да ли је наш садашњи економски и интегративни правац бољи него онај који нуди растућа и све моћнија организација БРИКС-а.

У том смислу, Институт за стратешки друштвени дијалог је први који јавности Србије, али и целог српског света, износи основна питања и теме за разматрање предности и мана укључивања Србије у БРИКС.

Наше друштво има много питања а неки од одговора који су нам потребни и шта би чланство у БРИКС-у значило за нас су: Судбина и статус Косова и Метохије? Односи у региону? Економија, екологија и енергетска безбедност? Војна неутралност и односи у свету, али и будућност нашег друштва у сфери духовности и образовања.
Због свега тога, Институт за стратешки друштвени дијалог преузима иницијативу да буде покретач стратешког дијалога и научне анализе како би се дошло до закључка: Да ли је СРБИЈИ место у БРИКС-у?

НАЈАВЉУЈЕМО
МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА О БРИКС-у и СРБИЈИ
Нa јесен 2023. године у Београду ће бити одржана „Међународна конференција о БРИКС-у и СРБИЈИ”.
О овим и другим темама дијалог ће водити еминентни домаћи и страни гости у покушају да пронађу и размотре питања, теме и дилеме које стручна и шира јавност Србије и српског света има у вези са приступом Србије или приступању Група БРИКС, коју предводе највеће светске економије. Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка.

КО СМО МИ:
Институт за стратешки друштвени дијалог је тинк танк основан 2023. године и одржава блиске везе са Покретом социјалиста (ПС). Путем ове форме ИСДД и ПС комуницирају са стручном и општом јавношћу Србије ван класичних политичких оквира, подстичући широку и стручну друштвену дискусију о важним темама.

Циљеви (ИСДД)-а су промоција широког социјалног дијалога, демократије, људских права, друштвене партиципације, ненасилног решавања сукоба, права појединца и заштите животне средине, како у Републици Србији, тако и на просторима где је присутна српска цивилизација.

Оставите Коментар