Београдски избори који ће се одржати у марту ће бити можда и најинтересантнији од републичких избора и промене власти 2012., а додатну тежину му даје и трагична смрт српског политичар са Космета Оливера Ивановића. Страсти су се узбуркале и међусобна оптуживања прште, па ситуација бар трунку тренутно подсећа на 1997. и изборе у којој је про-западна опозиција оптужила Милошевића за изборну крађу, а сукоб на улици био на ивици грађанског рата. „Грађански рат“ се овај пут води на Твитеру и остаје у сфери вербалног сукоба, а његови главни иницијатори и покретачи свеопште хистерије су припадници грађанске опозиције, махом про-западно оријентисане политичке опције које ће на предстојеће изборе изаћи у више колона.

У једној колони ће бити опције окупљене око бившег градоначелника Драгана Ђиласа, кога су подржали Покрет слободних грађана Саше Јанковића, Народна странка Вука Јеремића, Левица Србије Борка Стефановића, као и бивши председник покрајинске Владе Војводине Бојан Пајтић (који је и даље формално члан ДС-а, али не подржава своји странку на изборима?!), друга колона у виду коалиције Шутановчевог ДС-а, Нове странке Зорана Живковића и СДС-а Бориса Тадића. Трећа колона је Александар Шапић, који излази самостално. Четврту колону, коју ће како смо данас сазнали дефинитивно чинити Српски покрет Двери и Доста је било, колико год то идеолошки неприродно изгледало, не могу назвати про-западном, иако ни ту нису чиста посла да се не лажемо.

Можда ће неко искусно приметити да фали само „пета колона“, међутим она је сигурно неизоставна, барем у српским политичким приликама, и кад центрима моћи то буде требало свакако ће се испољити, а вероватно ће је чинити баш нека од датих опција. Разлог због којег сам децидно навео имена лидера сваке од про-западних опција, које су у разним комбинацијама део коалиција или су попут Шапића одлучили да самостално опробају изборну срећу, је зато што су скоро сви у једном тренутку заједно били део Демократске странке.

Од Демократске странке конкретно су настале Нова странка, Социјал-демократска странка и Левица Србије. Ђилас се након напуштања ДС-а повукао из политике да би сада одлучио да изрони из нафталина, а подршку је добио ни мање ни више него од Јеремића којег је избацио из странке. Пајтић, који сад формално из ДС-а подржава Ђиласа, је поднео оставку у републичкој Скупштини због Шутановца, Шутановца који је на прошлим председничким изборима подржао Јанковића. А Јанковић је сада у коалицији са Јеремићем и подржавају Ђиласа који је из Демократске странке избацио Јеремића. Тадић је у овој папазјанији још испао и најдоследнији јер није подржао Ђиласа због којег је напустио ДС. Али не сумњам да хоће ако то нека моћнија глава од њихове нареди, јер су показали да немају проблем да заједно машу ногама под истим асталом на састанцима са еминентним Западним амбасадорима. Када стигне миг биће они сви опет заједно, ако затреба. А до тада ће да се међусобно подржавају и праве неприродне, идеолошки и морално накарадне коалиције, и да траже добитну комбинацију као у игри „скочко“ квиза Слагалица, па док не убоду.

Алекса Грубешић

Извор: vidovdan.org