Kомисија за безбедност Представничког дома Парламента Федерације БиХ једногласно је усвојила четири закључка поводом формирања резервног састава полиције Републике Српске, у којима од надлежних институција у БиХ и на међународном нивоу тражи да зауставе активности на доношењу закона којим се то омогућава

У супротном, ФБиХ ће морати да одговори истом мером, наводи се у закључцима, преноси „Kликс“.

– Kомисија за безбедност тражи од надлежних институција у БиХ и на међународном нивоу да зауставе антидејтонске активности на доношењу закона о изменама и допунама Закона о полицији у РС којим се предвиђа формирање резервног састава – први је закључак Kомисије.

Kомисија, такође, тражи од надлежних институција да изврше процену безбедносно-политичке ситуације након усвајања Нацрта поменутог закона.

– Kомисија за безбедност позива Владу ФБиХ и даје препоруку кантоналним владама да ради безбедносног амбијента попуне активни полицијски састав према правилницима и да се омогући њихово адекватно опремање – један је од закључака Kомисије.

Уколико активности на доношењу овог закона не буду обустављене или заустављене, Федерација БиХ ће предузети адекватне мере на заштити свих грађана, што у крајњој мери подразумева формирање резервног састава полиције, изјавио је председник Kомисије Дамир Машић.

– Искрено се надамо да нећемо бити присиљени да одговоримо овом мером и да ће активности бити заустављене или обустављене. Очекујемо од оних који то у овом тренутку могу да обуставе, а то су институције у Влади РС, као и оне које могу зауставити, пре свега високи представник, да делују. Очекујемо од државних институција да створе безбедносно-политичку процену због узнемирености грађана – рекао је Машић.

Закључци Kомисије за безбедност Представничког дома парламента ФБиХ биће послати свим надлежним институцијама у БиХ и на међународним факторима, навео је Машић.

Оставите Коментар