Покренута је опсежна и детаљна истрага о томе ко је, по чијем налогу и са којим циљем прислушкивао председника Србије Александра Вучића – сазнају „Новости“.

Према информацијама Новости, истрага, која је строго затворена, траје већ неко време. Тренутно су у току саслушања, на првом месту припадника Службе за специјалне истражне методе Управе криминалистичке полиције. У надлежности Службе, између осталог, јесте и спровођење електронског надзора. Истражне радње обавља Сектор унутрашње контроле Министарства унутрашњих послова.

Министар Александар Вулин потврдио је у недељу да је председник Вучић прислушкиван и да службе раде на истрази:

  • Доћи ћемо до истине, а правосудни органи ће радити своје. На нама је да потврдимо да је председник био прислушкиван и да обезбедимо да се то више не деси. Рано је да причамо о томе шта је био циљ прислушкивања председника, али сигурно да није било речи о доброј намери.

Председник Вучић изјавио је да је прислушкиван дуго, годину-годину и по, да за то има доказе – сопствене снимљене разговоре – и да мисли да зна ко стоји иза тога. Вулин је нагласио да Вучић то није рекао зарад политичког маркетинга, већ зато што је то истина, коју надлежни органи треба да потврде. Вулин нема дилему да је овај озбиљан удар не само на безбедност председника, већ и државе, последица Вучићеве решености да се води озбиљна борба против мафије.

Саговорници „Новости“ указују да је прислушкивање председника тешко кривично дело, покушај рушења уставног поретка. Поручују и да је нужно све проверити, посебно после нових детаља у вези са случајем „Јовањица“, односно наводних информација да власник плантаже марихуане којем се суди, Предраг Колувија, тврди да му је „високи државни функционер истог дана кад је ухапшен рекао да за све треба да оптужи Андреја Вучића, рођеног брата председника Србије“.

Божидар Спасић, бивши оперативац државне безбедности, каже да је Вучић открио да га прислушкују после „Јовањице“ и тврди да је на делу „покушај тихог државног удара“:

  • Циљ је да се наруши систем безбедности око председника, да се унесе пометња, уруши његов углед, пре свега у свету. Председника Републике једино може да прислушкује неки издвојени парадржавни апарат, унутар полиције или тајних и војних полиција. Само су оне за то оспособљене, и технолошки и кадровски. У нашој земљи постоје делови безбедносних структура, који су из бившег режима, а против су садашње политике. Било је евидентно већ доласком Вучића на власт да ће такви елементи радити на нарушавању његовог угледа, нападима на брата, сина, породицу.

Спасић додаје и да када прислушкујете председника, сазнања до којих дођете могу да буду достављена неким страним службама, опозицији, мафији. То, објашњава, угрожава не само шефа државе, већ целокупни безбедносни систем земље.

Љубан Каран, пуковник КОС у пензији, објашњава за „Новости„, да имамо јасне назнаке из окружења и из ЕУ да се спрема нови хибридни рат против Србије, јер се Вучић и наша власт не одричу Косова и политике неутралности:

  • Иза прислушкивања председника крије се једна или више моћних страних тајних агенција, које се ослањају на одређене структуре наших служби, али и на опозицију, поједине тајкуне и делове мафије. Сви они мотивисани су да Вучић оде са власти, а како би остварили неке своје интересе. Државна политика председника Вучића је транспарентна, он нема ни неке личне компромитујуће тајне, али је сигурно да ће податке до којих дођу злоупотребити за монтирање афера.

Он подсећа и да се сличан случај десио недавно у Немачкој, када су делови БНД прислушкивали канцеларку Ангелу Меркел, а у корист ЦИА.

Председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић изјавио је да већ дуже постоје сазнања о прислушкивању председника Вучића, а сада и конкретни докази. Од надлежних органа захтева да спроведу озбиљну и темељну истрагу и информишу Одбор о резултатима.

ХОЋЕ НЕЗАКОНИТО ДО ВЛАСТИ

Након што је председник Вучић саопштио да је био прислушкиван, огласили су се и функционери из редова напредњака, који позивају на хитну и темељну истрагу. Међу њима је и заменик градоначелника Београда Горан Весић, који је у недељу поручио да сви који су учествовали у прислушкивању морају да одговарају, јер је реч о тешком кривичном делу.

  • Очигледно да постоје људи који мисле да на власт могу да дођу без гласова, тако што ће користити незаконито прислушкивање и спровести, на један начин, државни удар.

Д. М.

Оставите Коментар