Председник Русије Владимир Путин изјавио је на почетку састанка са својим белоруским колегом Александром Лукашенком да САД у Европи имају 200 нуклеарних тактичких бомби, као и да је за њихову примену спремно 257 авиона.

– Да, то је заиста тако. Американци у Европи имају 200 нуклеарних тактичких бомби у шест земаља – чланица НАТО. За њихову могућу примену спремно је 257 авиона, не само америчких, већ и из тих земаља – нагласио је Путин.

Изолација Kалињинграда је фактички објава рата

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је на састанку са председником Русије Владимиром Путином да је изолација руског Kалињинграда од стране Литваније фактички објава рата.

Kако је рекао, Белорусију мучи конфронтациона политика коју спроводе западне земље, а између осталог Литванија и Пољска.

– Нас јако мучи ова ситуација и политика коју спроводе наше комшије, односно, руководство Литваније и Пољске, њихова политика конфронтације – рекао је.

Он је уједно и затражио од Путина да размотри могућ реципрочни одговор на агресију Запада. Лукашенко се осврнуо и на војну моћ његове земље те је рекао да би Минск требало да буде спреман да примени „озбиљно наоружање“ како би заштитио своју домовину. Такође је рекао и да је питање одбране од животне важности.

Русија шаље Белорусији „Искандере“

Путин је Лукашенку саопштио да ће Русија испоручити Белорусији у наредним месецима комплексе „Искандер-М“.

– Одлука је већ донета, у наредних неколико месеци ћемо испоручити ракетне комплексе „Искандер“ који могу да испаљују како балистичке, тако и крстареће ракете било да су оне наоружане нуклеарним или конвенционалним бојевим главама – казао је Путин.

Оставите Коментар