Постоје све основе да будемо задовољни билатералним односима Русије и Белорусије, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

Председник Русије сматра развој руско-белоруских односа успешним и у њима види тренд раста трговинског промета.

– Сматрам да се наши односи развијају веома успешно. Довољно је рећи да је прошле године промет порастао за више од 23 одсто и премашио 32 милијарде долара, а ове године још 12 одсто више у односу на прошлогодишњу основу, то је значи да ћемо изаћи изван показатеља прошле године – рекао је Путин отварајући преговоре са својим белоруским колегом Александром Лукашенком.

Отварајући састанак са Лукашенком, председник Русије такође је најавио расправу о енергетским питањима.

– Наравно, постоје и питања која су, по правилу, у енергетском сектору. Иако сматрамо да је овде много учињено, посебно у оквиру Евроазијског економског савеза и на билатералној основи данас имамо прилику да разговарамо о свим овим темама – рекао је Путин.

– Данас предлажем да, уколико се не дође до неких коначних решења, да заједно послушамо стране. А ако се договоримо, биће добро – закључио је Путин.

Са своје стране, председник Белорусије Александар Лукашенко је навео да су односи између Русије и Белорусије блиски и да се постојећи проблеми могу решити, као и да је боље да се то учини пре Нове године како се не би уносили стари проблеми.

– Нико нема тако блиске и присне односе као што Белоруси и Руси. Наравно, ми се крећемо напред и договарамо се. Наравно, на том путу се јављају одређени проблеми, али се они не могу упоредити са оним достигнућима које сте навели у бројкама – рекао је Лукашенко на састанку са руским лидером Владимиром Путином.

Он је истакао да се питања свакако настају, али да су односи између две земље „веома напредни и веома блиски“.

– Управо сте рекли да се можемо договорити. Рећи ћу и више — да се заиста можемо договорити, јер су тимови који су сада овде са нама обавили низ рунди преговора и они знају проблеме, а и ви и ја смо већ дубоко укључени у те проблеме и питања која треба данас да се реше – рекао је Лукашенко.

– Желео бих да решимо ова питања и у Нову годину не увлачимо старе проблеме, јер је лоше када се стари проблеми преносе у Нову годину – додао је он.

Белоруски председник је истакао да се понекад проблеми Русије и Белорусије стварају због ситуација у светској трговини и политици.