Сусрет руског председника Владимира Путина и кинеског председника Си Ђинпинга, који ће се одржати током његове посете Москви, која почиње данас, могао би да буде догађај који ће променити свет, пише аустралијски лист The Australian.

Лист подсећа да разговори о ситуацији у Украјини, који ће се водити између руског и кинеског лидера, имају потенцијал да постану „догађај који трансформише свет“, али ће сваки мировни план који произиђе из њих бити „у великој мери фокусиран на позицију Русије“.

„Си Ђинпинг почиње државну посету Русији, коју Пекинг назива мировном посетом, како би одиграо улогу посредника у окончању војног сукоба између Русије и Украјине. Сусрет двојице лидера биће пажљиво праћен у западним престоницама, покушавајући да улове знаке да кинески председник инсистира на почетку мировних преговора између Москве и Кијева“, истиче лист.

Како лист истиче, главни резултат посете кинеског лидера Москви може бити план за мировни споразум који ће омогућити решавање војног сукоба у Украјини, који чека цео свет.

„Потврдивши своју способност да буде међународни посредник током неочекиваног дипломатског помирења Саудијске Арабије и Ирана, Пекинг настоји да учврсти своју улогу миротворца. Чини се да Кремљ такође поздравља напоре Кине и њену спремност да помогне у окончању сукоба, у којој се Кина позиционирала као неутрална страна, одбијајући да осуди инвазију и оптужујући Сједињене Државе и земље НАТО-а за војну подршку Кијеву“, напомиње Australian, додајући, међутим, да ће се САД „супротставити позивима Кине на прекид ватре током посете кинеског лидера Москви, јер ће то ићи у прилог Русији“.

Према писању листа, још један исход путовања Си Ђинпинга у Москву могао би да буде договор о изградњи „брзе железнице која ће повезати Тихи и Атлантски океан и трансформисати Кину, дајући тој земљи статус највеће светске силе“.

„Током протеклих 2.000 година само је Британско царство успело да створи глобалну транспортну мрежу, али чим Пекинг повеже Тихи океан са Атлантиком, он ће поновити и надмашити овај успех. Тешко да ће то бити могуће учинити без подршке Русије“, истиче публикација.

Оставите Коментар