Високи немачки и руски званичници састаће се следећег месеца у покушају да смање политичке тензије око Украјине, рекао је данас за Ројтерс извор из немачке Владе.

Саветник немачког канцелара Олафа Шолца за спољну политику, Јенс Плотнер и руски преговарач за Украјину Дмитриј Kозак договорили су се да се састану после телефонског разговора, одржаног у четвртак, саопштили су извори који су затражили да остану анонимни.

Берлин изражава више сумњи од Вашингтона у то да Русија заиста планира да нападне Украјину и жели да деескалира тензије, рекла су Ројтерсу два извора из Владе.

– Циљ немачке стране остаје постизање брзог поновног активирања Нормандијског формата – изјавио је извор из немачке Владе.

Шеф посланичке групе СПД у Бундестагу Ролф Муцених у изјави Ројтерсу рекао је да ова партија није “наивна” и да зна с ким има посла, и додао да и даље верује да би овакав ангажман могао да помогне у деескалацији ситуације око Украјине.

У последњих месец дана обављено је више телефонских разговора између западних лидера и руског председника Владимира Путина, због тензија насаталих гомилањем руских трупа на украјинској граници и страха од могуће инвазије.

Откако је овог месеца преузео дужност, Шолц је нагласио потребу за дијалогом са Русијом око њеног војног јачања на украјинској граници, али се и придружио западним савезницима у упозорењима на могуће санкције Москви у случају инвазије, наводи Ројтерс.

Оставите Коментар