Школе у Русији почеће да уче ђаке како да саставе пушку АК-47, што је новина уведена у част стогодишњице рођења Михаила Калашњикова, чувеног изумитеља овог оружја.

Руско Министарство образовања објавило је приручник, односно низ методолошких упутстава који су, заправо, лекција о АК-47. Како наводи, часови ће „подстицати патриотизам, помоћи школарцима да формирају руски идентитет и да омогуће да разумеју вредност одбране домовине“, пише Бизнис инсајдер.

Настава може да има различите формате, зависно од ресурса школе, наводи се у приручнику руског министарства. То укључује све, од читања књига које је написао Калашњиков до упоређивања његових познатих пушака са познатим америчким оружјем, попут пушке М-16.

У неким школама ученици ће, такође, морати да уче како да на брзину саставе и раставе руску јуришну пушку.

Ученици последња два разреда ће такође и да воде расправу о Калашњикововом писму поглавару Руске православне цркве 2012. године у ком је изразио жаљење рекавши да се „плаши да буде окривљен за смрт свих оних убијених из АК-47“. Без обзира на то, како наводи Бизнис инсајдер, у овом приручнику стоји да је више људи убијено овим оружјем него било којим другим.

– Сваке године четвртина милиона људи умре од последица овог оружја. До сада, ниједан дизајнер оружја није постигао ништа слично.

Још увек није познато до када ће трајати ови часови, иако је тамошње министарство појаснило да је њихов циљ да руска деца буду поносна на своју отаџбину.

Калашњиков је умро 2013. године у својој 94. години и у Русији га сматрају националним херојем. Пре две године, на иницијативу руског председника Владимира Путина, у центру Москве отривен је огроман споменик Калашњикову. Михаил Калашњиков би напунио 100 година 10. новембра.

Оставите Коментар