Монарх Арсеније Јовановић, игуман манастира Светог Петра и Павла код Мионице, путем друштвених мрежа упутио је апел да се одржи протест током концерта пољске блек метал групе Баћушка који је заказан за 23. новембар. Певач Слоба Радановић и стручњак за секте Слађан Мијаљевић били су гости емисије „Инфо дан“ који су коментарисали природу музике овог бенда.

Према речима Слобе Радановића, пољска група промовише и пропагира сатанизам. Поставља се питање да ли површно приступамо стварима и зашто нешто скрнави веру има пролаз међу нашим народом. Да ли је наша омладина која је купила карте уопште свесна шта слуша и кога подржава?

Стручњак за секте Слађан Мијаљевић објаснио је да је сатанизам заправо противност Богу и противност светој тајни стварања човека.

-Све оно што је касније долазило кроз развијање религије, из Сатрог завета ка Новом завету, свему томе је сатанизам супротан. Сама реч сатанизам је дошла из грчког језика и у дословном преводу значи противник. Они се противе ономе што је довело до усавршавања цивилизације. Наша цивилизација се развијала на темељима хришћанства. Хришћанство је дало темеље и моралним и касније грађанским законима по којима ми живимо. Kада видите овако један бласфемични догађај, најморбинднију радњу ви не вређате осећања само неких људи који то прате на два, три сата, већ вређате ген који се налази у нама који смо наследили од предака у задњих сто генерација. Они се ругају нашем корену и покушавају да покваре наш однос са самим Богом. Ми који тежимо да живомо по неким моралним вредностима, а живимо на славу Бога, то нас жестоко вређа. Оно што је урадио игуман Арсеније је потпуно оправдано. Пратећи његове друштвене мреже, видим да је изузетно добро поткован. Човек који има толико знање из световног и монашког живота да има право да подигне глас да позове све нас да не ћутимо, већ да се боримо сами за себе- навео је Мијаљевић.

Певач Слоба Радановић сматра да је проблем далеко дубљи од једног концерта.

-Такви концерти се одржавају широм Србије и широм света. Људи не обраћају пажњу. Сатану доживљавамо мого безазлено, а Богу не придајемо никакав значај. Тако народ остаје незаштићен од свега што се дешава. Један монах ми је причао причу да је у Русији постојао војсковођа који је за себе мислио да је велики верник. Сматрао је да је највећи верник на свету, али је био и војсковођа. Ратовао је и убијао људе, али је мислио да је то све у сврху Бога. Он је дошао у манастир где је причао свештенику да му се неки успех није догодио иако је он велики верник. Свештеник га је узео за руку и одвео га у Сибир у неку пустињу где је кијамет, где је -50 степени. Дошли су до једног смета. Kада су склонили тај смет, испод њега је стајао монах који се молио и био је жив и здрав. Сто метара даље био је други монах који је стајао ту и молио се. Онда га је питао: Да ли ти мислиш да си верник? Свет опстаје само због оваквих људи који се моле због нас- испричао је певач Слоба Маријановић.

Целу емисију погледајте у видеу испод:

Оставите Коментар