Снимак секташког злостављања и убиства једног пса у Обреновцу, враћа нас на причу о сектама које харају Србијом.

Сатанина црква, О.Т.О, Црна ружа, Сатанини витезови, Ватра пакла, само су део озлоглашених секташких организација које делују у Србији, упозоравају сектолози.

У нашој земљи има чак више десетина хиљада секташа, који су чланови секти које имају тоталитарне и деструктивне циљеве. Многе од њих крију се под маском разних организација, упозорава српски сектолог Слађан Мијаљевић.

У разговору за Мондо Мијаљевић истиче да су у Србији врло присутне сатанистичке, али и источњачке секте, које могу бити подједнако опасне.

Најопасније секте у Србији, како каже, су оне које у својим учењима и пракси имају тоталитарне и деструктивне циљеве и радње, а то су углавном сектне организације које пропагирају да њихови чланови из корена у потпуности и драстично брзо преомене свој досадашњи начин живота и рада.

Ред вукодлака и Ватра пакла

То су и организације сектног типа које захтевају драстичан и дуготрајан пост, да се одрекнете савремене медицине и да евентуално прихвате неку алтернативну, али коју преферира њихова организација, објашњава српски сектолог.

– Опасне секте су и оне које вам забрањују да примите трансфузију крви у било ком облику, па и по цену да изгубите живот! Оне организације које вас наводе да се одрекнете своје породице и својих пријатеља, а да искључиво само њих имате за пријатеље и помно их слушате. Оне које вам нескривено нуде технике и методе других религија, а при томе апсолутно нити су стручни нити су овлашћени за тако нешто – каже стручњак.

Према његовим речима, таквих организација на територији наше државе има десетак, али све оне имају своје подружнице у многим већим градовима.

Сатанистичке секте одавно делују код нас и на нашу несрећу врло су присутне: Сатанина црква, О.Т.О, Црна ружа, Сатанини витезови, Врата пакла, Ватра пакла и разне вештичије организације које прихватају директно сатанизам…


Секташки ритуали 

 • Чланови сатанистичких секти углавном су у црној одећи, склони самодеструкцији, и привржени култу Сатане.
 • О.Т.О – Ordo Templi Orientis (Ред источног храма) једна је од сатанистичких секти која чланове има и у Србији.
 • Иако се на сајту О.Т.О у Србији не наводи да приносе животињске жртве, дешавало се да се „причешћују“ за олтаром и то узимањем колача помешаним са свежом крлвљу мачака, паса, зечева, петлова и других животиња.
 • Ова секта је заснована на учењу Алистера Кроулија, енглеског окултисте, који је О.Т.О прогласио „Мисионарском организацијом Новог Еона“, односно мисионарима новог доба.
 • Посебно место међу сатанистима, како у свету, тако и у Србији заузима – Сатанина црква – прва званична сатаснистичка црква у свету.
 • Чланови ове секте славе Сатану, а оргије и блудничење су свакодневни део њихових ритуала. Оснивач Сатанине цркве Шандор Ла Веј, Американац мађарског порекла, од своје куће је направио сатанистички храм (црни зидови, олтари, пентрагами на поду, црне свеће…)
 • У нашој држави на несрећу има и источњачких верских секти, које имају и приличан број масака организација: Трансцедентална медитација, Ошо шри Раџниш-Пут белих облака, Чин Мој, Мунова унификациона црква, Саи Баба, Харе Кришна, као и безбројне школе Јоге и медитације…
 • Ове секте у нашој земљи имају по више хиљада следбеника и могу бити изузетно опасне.
 • Озлоглашена Мунова секта води се учењем да на сваких 2.000 година Бог шаље новог месију на Земљу. То су били Адам, Аврам, Мојсије, Христ, а сада је то Сун Мјунг Мун – оснивач Унификационе цркве. У Муновој секти се нон-стоп ради. „Устаје се ујутро у четири и уз оскудну исхрану ради се до изнемоглости, најчешће продајући разне предмете на улици, а зарађени новац даје се црквки. Себи се оставља нужни део… Једина сатисфакција је обећано спасење кроз чињеницу да се деца највећег месије“.
 • Унификациона Мунова црква је у штампи у Србији оглашавала разне курсеве страних језика под повољним условима.
 • У њиховој организацији су и масовна венчања. По догми Унификационе цркве, како је навео Луковић, брачни другови срећу се први пут на дан венчања. Кандидат за венчање дужан је да седам година најпре живи у целибату, од тога три године ради као „сакупљач новца“, онда му се компјутерски одређује брачни друг, а месија има ексклузивно право на избор.

КАКО СЕ ЗАШТИТИТИ ОД СЕКТИ?

Препознавање неког заврбованог члана секте није лако, али узимајући у обзир да су чланови породице у сталном и дуготрајном котакту с адептом (жртвом), први уочавају промене у понашању, промене у исхрани, промене у размишљању, уочавају нове „другове и другарице“,

Врло брзо адепт-жртва секте покушава да још неког из породице уведе у нову организацију, коју описује с усхићењем, додао је.

Постоји неколико нивоа заштите – превентива, образовање и репресива. Превентивом се могу бавити сви, нарочито традиционалне верске заједнице, НВО, установе за ширење културе и уметности, школе и неке државне институције. Образовањем, кроз све образовне институције. Репресијом се могу бавити само овлашћене државне службе: центри за социјални рад (што апсолутно није случај), здравствени центри (што је веома редак случај), полиција, тужилаштво… сви они су дужни да достављају редовне информације у своје аналитичке центре где би се уобличавали одређени пред законски акти и на крају Скупштина и правосудни систем који би требало да доносе и спроводе законе у заштити становништва.

У нашој држави не постоји институција која се бави сектном виктимологијом. Постоји само једно саветовалиште при Српској православној цркви.

– Дешавало се да неки људи па чак и целе породице тражећи помоћ и решење улазе из секте у секту и прођу као у најтежим ратовима. Изгубе здравље, имовину а по неко и живот. Као да су настрадали у Афричкој савани: прво их нападну предатори, убију и подкидају највеће комаде меса. Затим, дођу стрвинари који оглођу скоро све до коске. После њих дођу лешинари који оставе само најтврђе кости. И на крају инсекти и врело сунце, ни траг не остане! – причају сектолози.

Упозорава и да су Интернет и друштвене мреже озбиљно средство за рад многих секти, а нарочито гуруа.