За само неколико недеља изграђење су нове зграде у камбоџанској војној луци Реам, чију је изградњу помогла Америка, а велику забринутост изазвало је то што су објекте подигли Кинези!

Сателитски снимци који су објављени показују празно земљиште 17. априла, а већ 21. маја тамо се налазе војни објекти.

Две зграде, дугачке око 35 и широке око 6 метара, налазе се северно од објеката изграђених уз подршку Америке, а које су сада срушене.

Слике које је претходно објавио AMTI, део Центра за стратешке и међународне студије, показале су да је једна зграда коју су изградили Американци и која је служила као „Тактичко седиште Националног комитета за поморску безбедност“ срушена у септембру.

Рушење и изградња кинеских објеката повећали су забринутост Америке због тајног споразума који су наводно потписале Камбоџа и Кина 2019. године, а који би омогућио Пекингу да деценијама стационира војно особље, складишти оружје и користи луку за своје ратне бродове у Реаму.

Камбоџански званичници, укључујући премијера Хун Сена, који је на власти од 1985. године, више пута су порекли да такав договор постоји.

Заменица америчког државног секретара Венди Шерман, затражила је објашњење за рушење америчких објеката без икакве претходне најаве и упозорила да ће кинеско присуство у Камбоџи угрозити њихов суверенитет и угрозити регионалну безбедност, али и негативно утицати на односе Камбоџе и Америке.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар