Дневна штампа у Црној Гори пуна је наслова према којима је син председника Црне Горе, наше осиромашене државе, само у протеклој години остварио приход од 1,7 милиона евра. Све то је у тзв. црногорско-комитској коалицији прихваћено као нормално, при чему већина активних чланова те коалиције не може месечно зарадити више од 500 евра, под условом да су уопште запослени.  

Има ли илустративнијег примера патологије једног подаништва на коме „новоцрногорски фараон“ гради своју, лоше скривану и на дуг рок пројектовану, тиранију. Сиромашни и обесправљени грађани бивају врбовани разним идеолошком измишљотинама, попут оне како је разлог њиховог разочарења, љутње и припреме за бунт, не онај који од Црне Горе – трговином утицајем у име грађана – увећава милионе своје породице, него они други, сиромашни, обесправљени и стигматизовани грађани другог осећаја, мишљења и/или припадности, а који с њима деле државу и животне тегобе. Баш ону су, шта више, због свог српског осећаја произведени у лажне непријатеље своје сопствене земље. Шкотски научник из 16. века, Џорџ Бјукенен, писао је како је у том периоду „краљ владао вољним поданицима“ за разлику од „тиранина који је владао невољним поданицима“. Како би се изненадио када би данас посетио Црну Гору и видео да су „вољни поданици“ управо најјача снага једном „свемоћном појединцу“, који државу још увек може сматрати својим приватним поседом. Да ли се ико у ДПС суочио са тим питањем? Да ли то питање поставља обичан црногорски домаћин чији је син био студент генерације на факултету који је студирао и председников син, а који ради за бедних 300 евра приправничке плате, док „татин син“ зарађује милионе? Да ли се челни људи ДПС, које Мило доводи као своје одане послушнике, запитају како то да они још ни стан немају, а син њиховог „краља“, за само једну годину, може купити на десетине станова из јавно приказаних прихода? Да ли заиста не виде како се изгубио траг „ничије куће“ коју је њихов омиљени председник држао на име неког, наводно „чистог“ човека, који није имао ниједан разлог да је прода ако је била његова, осим да сакрије истину коју су, поново неопрезно, открили продајом ове куће у Дубаију (или Абу Дабију)? Биће интересантно видети када се у њу уселе богати бедуини, или размажени шеици са Блиског истока…

Страх од вође производи болесне склоности, те се такви партијски поданици одричу својих дедова, бришући њихову историју са споменика, или прихватају да буду „јањичари“ који ће, све као подстанари, јуришати на своје рођене, или бити у истој војсци партијског прогона против својих у фамилији – само ако то Мило нареди. Слугерањство је постала врлина ДПС, лична тиранија попут оне у Сиракузи у Платоново доба, замена за било какву демократију која, попут маске, служи само једном човеку. Зато је питање морала обичних и поштених људи у ДПС она одбрана Црне Горе која је једно може помирити, и то само једним простим и једноставним одговором на питање „шта им је ближе, Мило или Црна Гора“. Јер, Мило није држава, и неморално је бранити те ситне и изнуђене привилегије у његовој близини смешним изговорима како је „само Мило гарант Црне Горе“. Просто, Мило није Црна Гора, није ни један појединачни човек. Сви то у ДПС знају, знају али ћуте, спавају и чекају да их он живе „сахрани“.

А можда би ипак требало да прочитају дело Г. В. Плеханова: „К питању о улози личности у историји“, где, је између осталог, записано и ово: „Можда да луком и стрелом једног дана устрелити јелена и пре но пушком, али, независно од тога, пушка остаје неспорно савременије и ефикасније оружје у рукама човека“. Исто је у избору између аутократије и демократије. Нажалост, послушни ДПС то не жели да види, нити да пита „а како то да су у ДПС милионери само наш председник, и његов брат, и његов син, и његова сестра и његови кумови, а ми једва живимо. Како­!? Радимо ли ми то за њих, или се они нама само користе, или је и једно и друго!? Свеједно. Све док не поставе ова питања у ДПС то ће бити заробљена, лична и недемократска партија, у служби једног модерног фараона, и у функцији гажења слободе и права људи у Црној Гори.

Извор: Националист

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар