Епископ Мелентије Хиландарац био је епископ тимочки и хиландарски подвижник, и богословски писац. Рођен је као Љубомир Вујић у Ваљеву 1857. године. Замонашио се одмах после гимназије и добио име Мелентије. Ово су неки од његових мудрих савета које би свако требао да прочита.

– Ма шта узимао да радиш, ради стрпљиво, па ће ти Бог помоћи у свему, ма шта се десило с тобом.
– Пази, не подај се туговању, не буди малодушан.
– Буди расположен у свему што чиниш по вољи Божијој.

– Не јадикуј и не тугуј због рђавих мисли које те нападају, јер те Господ неће заборавити, нарочито ако будеш те мисли које те узнемирују мушки одбијао. То ће ти уједно послужити у духовном напредовању, у чему ће ти и благодет Божија помоћи.
– Храброст и јунаштво јесте непоколебљивост у истини и одбијање напада непријатеља. Ако им ти не устукнеш, они ће устукнути и неће ти више досађивати.

– И дању и ноћу се сећај својих греха и оплакуј их.
– Нека ти је лице вазда тугног изгледа, да би се у тебе уселио страх Божији.

– Не мисли за себе да нешто вредиш.
– Заволи смерност, она ће ти покрити све грехе.
– Буди понизан кроз све дане свог живота.
– Онога који је слабији од тебе у добрим делима, сматрај себи равним, а онога који је теби раван сматрај много већим од себе.

– Не завиди ономе који је у добру напреднији од тебе. Предивно би било када би све људе сматрао за веће и боље од себе. Тада би сам Бог био са тобом.
– Не дружи се са гордељивцем, већ са кротким и благим.
– Буди у свему скроман: у покрету тела, у говору, у оделу, у седењу, у устајању, у својој соби, у свему, пред сваким и свачим.

– Ако те хвале за твоја добра дела, не радуј се томе и не наслађуј. Скривај своја добра дела што више можеш. Не допуштај никоме да их износи, и потруди се да те људи не хвале.
– Ако би те неко осудио за неки грех који ниси учинио, не љути се, већ се смири, а Бог ће те за то наградити.

– Навикни свој језик да говори “опрости ми”, па ће се у тебе уселити кротост и смерност.
– Ако те неко чак и увреди, одговори му са “опрости ми, брате”, јер оваква смерност руши све ђавоље замке.
– Воли рад. Свима и свакоме буди покоран. Уста нек су ти стрпљива, па ћеш постати кротак. Kротост и смерност привућиће на тебе опроштај свих твојих греха.

--