Француска би се могла зближити са Русијом после формирања новог безбедносног савеза АУKУС и након што је Аустралија раскинула уговора о куповини француских подморница, написао је у чланку за „Нешнал интерест“ колумниста Али Демирдас.

Према његовом мишљењу, неке европске земље се плаше геополитичког савеза Москве и Париза.

  • Париз је вец́ баца поглед на Русију у источном Средоземљу тако да се може очекивати да ц́е се још више зближити са Москвом. То је више него довољно да поткопа основе НАТО-а, изазивајуц́и забринутост у Пољској, балтичким земљама, Украјини и Грузији – сматра Демирдас.

Он наводи да председник Француске Емануел Макрон може предузети одлучне кораке у спољној политици, узимајуц́и у обзир његов слаб рејтинг у односу на председницу десничарске партије Национални збор Марин Ле Пен.

Демирдас је такође навео да ситуација у Европи подсец́а на ситуацију пред почетак Другог светског рата.

  • За сада није познато да ли ц́е АУKУС испровоцирати још вец́и конфликт у Евроазији – закључио је аутор.

Аустралија је склопила партнерство са Великом Британијом и САД у области одбране и безбедности (АУKУС) и изјавила да ц́е изац́и из споразума о подморницама са француском компанијом „Навал груп“. Споразум на 56 милијарди евра, који је представљао „уговор века“, је имао у виду 12 ударних подморница класе „Баракуда“.

Министар спољних послова Француске Жан-Ив Ле Дриан је одлуку Аустралије о одустајању од куповине подморница окарактерисао као „забадање ножа у леђа“ и „подривање поверења“ после чега је Париз први пут у историји повукао из Вашингтона и Kанбере амбасадоре на консултације.

Оставите Коментар