Савез Срба Словеније огласио се саопштењем у којем се каже да Срби у Словенији помно прате последња дешавања у њиховој отаџбини Србији, а која се тичу KиМ.

  • Након последње седнице Скупштине Србије на којој је председник Р. Србије Александар Вучић предочио извештај о преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини, пружамо пуну подршку председнику Србије Александру Вучићу.

Политика мира коју државно руководство на челу са председником Вучићем спроводи представља пример одличног државничког односа према најважнијим националним питањима, а Kосовско питање сасвим сигурно то и јесте. За нас Србе из Словеније представља и понос будући да таква политика чува мир у читавом региону. Данас смо поносни што смо део народа чија отаџбина инсистира и чува мир – кажу из Савеза Срба Словеније.

У саопштењу се напомиње да су јако разочарани дивљачким приступом опозиционих посланика који су ово изузетно важно питање покушали да злоупотребе у циљу добијања јефтиног политичког бенефита, чиме су нанели огромну штету пре свега Србима који живе на KиМ.

  • Слике дивљања, непримерених парола, увреда на рачун највиших државних чиниоца у Србији, а које су нам опозициони посланици приредили негативно утичу и на положај Срба из региона, а сасвим сигурно и на положај нас Срба из Словеније и то док улажемо огромне напоре како би очували наш национални идентитет и изборили се за наша колективна права. На нашу велику жалост, те ружне слике дивљања и насиља заузеле су медијски простор у Словенији и о Србима послале негативну слику нашим суграђанима словенцима. Управо такви медијски извештаји, а самим тиме и такви поступци опозиције у Србији, поништавају огромне напоре које су током протеклих деценија улагали Срби и српска друштва у Словенији, како би оћували српску традицију и културу, али и изборили се за своја колективна права – стоји у саопштењу.

Савез Срба Словеније најоштрије демантује и одбацује наводе опозиционих посланика да су пружили подршку опозицији.

  • Истине ради, примећујемо да опозиција ни један предлог који би положај Срба на KиМ побољшао није дала, па нам није потпуно ни јасно шта смо и могли да подржимо. Посебно чуди чињеница да наводи о нашој подршци долазе и од МилицеЂурђевић Стаменковски која је и председница Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије те која би својим деловањем морала да помогне наш положај у Словенији, а не управо супротно – наводи се у саопштењу.
  • Чланице Савеза Срба Словеније јединствени у подршци политици мира коју води председник Србије Александар Вучић. Председниче, Вас молимо да истрајете у овој тешкој борби и знајте, Ваши Срби из Љубљане, Kопра, Постојне, Лендаве, Марибора, Цеља и бројних других места су уз Вас! Нема предаје, живела Србија! – поручују из Савеза Срба Словеније.

Оставите Коментар