Пушка је конструисана на бази система ОРСИС Т-5000. У односу на базичну верзију, руски конструктори су направили преко 200 техничких побољшања на самом оружју, од којих су нека потпуно иновативна, тако да се са сигурношћу може рећи да ова пушка тренутно нема аналога у свету.

Pуски вицепремијер Дмитриј Рогозин упознао се са новим типом снајперске пушке (мод. „Точность“) која треба ускоро да уђе у стандардну опрему руских оружаних снага.

Ову пушку ће углавном користити специјалне јединице које се налазе у оквиру ФСО и ФСБ, новоформиране Росгвардије, али и јединице СпН, ВДВ и осталих извиђачко-диверзантских састава које се налазе у склопу руске војске.

Пушка се у стручним круговима високо оцењује, уз коментаре да се ради о „оружју изузетне класе“. Оружје је успешно прошло читав спектар опитно-конструкторских тестова, са главним освртом на његову прецизност, али и на отпорност механизма и оптике у суровим теренским и метео условима, његову ергономичност и сл. Пушка је развијена на бази система ОРСИС Т-5000.

https://www.youtube.com/watch?v=vfgc-I_oZKY

У односу на базичну верзију те пушке, руски конструктори су направили 210 техничких побољшања на самом оружју, од којих су нека потпуно иновативна, тако да се са великом могућности може рећи да овај систем нема аналога у свету. Оружје ће моћи да дејствује са 2 типа муниције, са класичним и панцирним зрном, и то у 2 калибра .308 Winchester и .338 Lapua Magnum.

Ефективни домет ове пушке се процењује на чак 2км+. Први контингент ових пушака биће испоручен специјалним снајперским тимовима који обезбеђују високе политичке званице, које учествују у државним манифестацијама широм Руске Федерације.

ОРСИС Т-5000 (од рус. Оружани систем) — је високопрецизна снајперска пушка-репетирка, која се пуни оквиром капацитета 5-10 метака.

Конструисана је у техничком заводу за израду оружја високог квалитета „ОРСИС“, под патронатом инжењера научно-конструкторске групе „Промтехнологии“, која се налази у Москви. Поред борбене варијанте постоји и њена верзија за цивилну употребу. Први пут је светлост дана угледала на међународном сајму наоружања и војне опреме у граду Нижњи Тагил 2011. године.

https://www.youtube.com/watch?v=lwh2NPGdDHo

Извор: Руска реч