Након што су челници Демократске партије социјалиста (ДПС) најпре одлучили да у недељу, 6. септембра, у Подгорици организују скуп, како сами кажу, за одбрану црногорске државности, а против “окупаторске и националистичке власти” (чиме су, неопходно је рећи, крајње непажљиво признали да су поражени на изборима и да ће Црна Гора ускоро добити нову Владу!), да би потом покушали да се од тог скупа дистанцирају и јавности прикажу да иза њега наводно стоје “патриотске” (што у визури ДПС значи новокомпоноване квазикомитско-милогорске) организације, евидентно је да у редовима доскора владајуће странке по овом питању постоје крајње дисонантни тонови.

Међутим, од извора добро упућених у дешавања у ДПС сазнали смо да нису у питању пуке несугласице, већ много дубља размимоилажења у вези са предстојећим скупом. Питање сврсисходности поменутог скупа је тако оштро поделило сам врх ДПС, у којем су се издиференцирале две струје – једна, лојална лидеру странке Милу Ђукановићу, која сматра да је овај скуп неопходан како би се, макар вештачки, приказало наводно јединство и истрајност ДПС, и друга, блиска премијеру Душку Марковићу, која заступа став да би најмудрије било прихватити новостечени опозициони статус и не ризиковати да организовањем једног таквог скупа ДПС буде оптужена за потенцијално изазивање нереда и насилних инцидената.

Иако тек остаје да се види на шта ће поменути скуп личити, симптоматично је да челници ДПС више не могу да се усагласе ни по једном питању, чак ни о оним темама које испрва дефинишу као ултимативни страначки (и државни) интерес.

Извор : Националист

Leave a Reply