Глобално загревање посебно ће погодити Блиски исток и северну Африку и покренути нове таласе избеглица, сматра немачки климатски научник Јос Лелиевелд.Глобално загревање посебно ће погодити Блиски исток и северну Африку и покренути нове таласе избеглица, сматра немачки климатски научник Јос Лелиевелд.

Ова област постала је жариште климатских промена и загрева се много брже од осталих подручја, рекао је за дпа директор Института за хемију Макс Планк у Мајнцу.

Врели таласи који трају недељама, са температурама до 56 степени Целзијуса или чак и преко 60 степени у градобима, могли би у другој половини овога века да многа подручја учине немогућим за живот, рекао је он. „Чак ни камиле не могу да преживе на таквој врућини“, рекао је Лелиевелд.

Топлотни таласи у комбинацији с другим чиниоцима као што је снажан раст становништва такође би повећали притисак становништва на миграцију, преноси Хина.

Лелиевелд каже да би, ако се глобално загревање не заустави, просечна температура у региону могла да порасте за шест степени лети.

“Ово је сценарио катастрофе, али не и немогући сценарио“, упозорио је он.

Просечна температура тамо је већ порасла за готово 2 степена од 1980. године, додао је.

На климатској конференцији земље су се обавезале да ће покушати да зауставе глобално загревање.

Научници наводе да ће пораст температуре нарочито погодити заливске земље, али да би последице могле да остале и друге области.

Либан, Сирија, Ирак и Израел, али и Египат, у будућности ће патити од веће суше, рекао је Лелиевелд и додао да се пустиње шире.

Делови Сирије и Ирака ове године су дожијели јаку сушу, што је довело до пада рода и пораста цена хране.

Оставите Коментар