Спомен-плоча прослављеном српском глумцу Миодрагу Петровићу Чкаљи откривена је у Ресавској улици, на згради у којој је он живео последњих 30 година.

Фото: Танјуг

„То је мали део захвалности које Београд и Србија дугују Чкаљи и надам се да ћемо у будућности можда моћи да направимо и неку награду, да нађемо још начина како ће Чкаља живети, не само кроз своје серије које се и данас гледају“, рекао је приликом откривања спомен-плоче градски менаџер Горан Весић.

На тај начин, сматра Весић, показује се да се чува традиција Савског венца, јер треба да се зна где су живели знаменити људи који су били важни за наше друштво и културу.

Миодраг Петровић Чкаља био је један од наших најважнијих глумаца 20. века, рекао је Весић.

„Заиста смо показали да водимо рачуна и да желимо да се одужимо људима који су значајни за наше друштво. Наша обавеза је да се сећамо ових људи и последњих година, урадили смо много. На Савском венцу смо подигли споменик Милутину Миланковићу, на Врачару смо обележили 20-ак зграда баш на овакав начин, на местима где су живели знаменити људи, који су важни за наше друштво“, каже Весић.

Историја сећања веома је важна, подвлачи градски менаџер и каже да се тако показује да смо друштво које зна, макар постхумно, да се одужи тим људима.

„Успостављамо нове стандарде и показујемо да смо град који се сећа својих знаменитих људи и своје историје. Ко не памти своју историју и не учи из ње, нема много наде да у будућности не понавља сличне грешке“, рекао је Весић.

Председница Општине Савски венац, Ирена Вујовић, је рекла да је је спомен- плоча мали знак како је општина, у сарадњи са градом, изашла у сусрет пре свега грађанима, породици преминулог Чкаље, као и да ће се трудити да у наредном периоду све истакнуте личности добију своје спомен-плоче, те да се реновирају постојећи споменици.

Чкаљин син Чедомир Петровић захвалио је Мири Гајић, која је покренула иницијативу за постављање спомен-плоче, рекавши „да ње није било, не би било ни ове плоче“.

Захвална је и унука Јована, која је окупљенима рекла да јој је драго због људи који ће пролазити овуда и сетити се некога кога су волели.

„Што је најбитније, и неке нове генерације пролазиће овуда и сазнаће нешто ново“, рекла је Петровић.

Спомен-плоча налази се на згради у Чкаљином сокачету у Ресавској улици, уз подсећање да је ту живео последњих 30 година свог живота.

Плочу су поставили Град Београд и Општина Савски венац.

Извор: novosti.rs