У близини мурала Мајора Милана Тепића у Козарској Дубици, завршен је мурал још једном јунаку, најмлађем војнику и одликованом борцу Војске РС у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату – Споменку Гостићу.

Испред мурала су се окупили сви они који су заслужни да лик и име најмлађег војника који је положио живот за нашу земљу у 15 години живота на Озрену, осване на зиду козарскодубичког Дома културе.

Фото: rtv-kd.com
Фото: rtv-kd.com

Озваничењу завршетка осликавања мурала присуствовали су и ученици Средњошколског центра Никола Тесла, а обратили су им се помоћник министра за спорт у Влади РС Драган Јаћимовић и Миле Савић, аутор документарног филма „Споменко на вјечној стражи“.

Мурал је дјело магистра примјењене умјетности Војина Милојковића из Крагујевца, а у овом шестодневном послу помагао му је тринаестогодишњи ученик Основне школе “Вук Стефановић Караџић” из Козарске Дубице Михајло Јолџић.

Фото: rtv-kd.com
Фото: rtv-kd.com

„Ово је био захтјеван задатак, али сваки ток и процес радње био је занимљив и осјетљив. Ово је мој други велики мурал“, казао је двадесетпетогодишњи сликар из Крагујевца.

„Веома сам захвалан Војину што ме примио да му помажем у изради овог мурала, радио сам позадину и слова, и част ми је што сам учествовао у осликавању једног дјечака мојих година који је учинио велику ствар за свој народ“, казао је Јолџић.

Фото: rtv-kd.com
Фото: rtv-kd.com

„Овај мурал није величање рата, ово је сјећање, да се никад не заборави најмлађи одликовани борац који је дао свој живот за ову земљу. То је порука, да се не заборави и никад више овако нешто не деси, те да се сјећамо Споменка и осталих који су положили животе у одбрани Српске“, истакао је Јаћимовић.

Он се захвалио на помоћи свима онима који су помогли да Козарска Дубица добије овај мурал, а то су породица Јолџић, начелник општине Раденко Рељић, сликару Војиину, аутору филма те Димитрију Вељовићу из Крагујевца.

Фото: rtv-kd.com
Фото: rtv-kd.com

Миле Савић приводи крају и књигу о Споменку Гостићу која говори о његовом животу и животу других људи на Озрену осамдесетих и деведесетих година.

„Ово је велики значај за нас као народ, за наш опстанак на овим просторима како би могли будућим покољењима пренијети ко смо ми били и ко су њихови преци“, казао је Савић.

Фото: rtv-kd.com
Фото: rtv-kd.com

Директор Центра за информисање и културу Дијана Кондић казала је да јој је драго што се на најзначајнијем објекту културе сада налази мурал посвећен најмлађем борцу Војске Српске-Споменку Гостићу.

„Обавеза свих медија, представника културе и историчара јесте да будуће генерације учимо о херојству ова два велика човјека, мајора Тепића и Споменка Гостића и да се никад не забораве“, истакла је Кондићева.

Фото: rtv-kd.com
Фото: rtv-kd.com

Споменко Гостић рођен је 15. августа 1978. године у Добоју, а погинуо је 20. марта 1993. године на Озрену.

Војсци се придружио као сироче 1992. године на планини Озрен, обављао је дужност курира и са коњима развозио храну и извлачио рањенике, те је два пута лакше рањен. Споменко је одликован медаљом Заслуга за народ.