У СРПСКИМ селима Губин и Чапразлије у Ливањском пољу данас је служен парастос за четрдесетак Срба које су усташе мучки убиле током лета 1941. године, међу којима је био и православни свештеник Ристо Ћатић.

У Цркви Успења Пресвете Богородице у Губину служена је Света литургија, а потом и парастос на гробу свештеника Ристе Ћатића из села Сајковића.

Парастос мученички страдалим Србима из Чапразлија служен је на месту срушеног споменика страдалима на гробљу Барјаку.

Парох ливањски Предраг Црепуља рекао је да је дужност садашњих генерација да јуначко дело својих предака памте, уважавају и цене.

– Као што је Христос страдао и показао своје Васкрсење, тако ће и сви који су за Христа страдали бити награђани у Његовом царству – рекао је Црепуља.

Усташе су у данима око Огњене Марије 1941. године у ливањском крају убиле око 1.600 Срба.

Из Удружења Огњена Марија Ливањска истичу да на подручју Ливна и околине постоји 17 стратишта Срба.

– Ово је 30. лето како су њихове мошти повађене са већине стратишта и сахрањене у заједничку гробницу у Спомен-капели подигнутој у порти Српске православне цркве у Ливну . истичу из овог удружења.

На стратиштима Пролог, Камешница, Tушница, Борова глава, Копривница, Крузи, Tрновац, школа у Челебићу, у јамама Самогред, Равни долац, Бикуша, Сухача остала су тела мушкараца, жена, стараца и деце, међу којима њих 250 није навршило ни шест година.

Оставите Коментар