Жељко Комшић, новоизабрани хрватски члан Председништва БиХ, рекао је јуче да Косово није Србија и да је та територија ‘независна и суверена држава’! Комшић је тако, пре преузимања нове дужности у Сарајеву, показао да намерава да настави агресивну политику према Србима и Србији.

На ову провокацију одмах је реаговао шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који је Комшићу одбрусио да ако Косово није Србија, онда ни Република Српска није Босна и Херцеговина!

Очигледна намера

Само четири дана након избора у БиХ, на којима је победио тако што су Бошњаци, по налогу СДА, масовно гласали за њега, Комшић је сазвао конференцију за медије са очигледном намером да провоцира Београд.

– Немам дилему да је Косово независна држава. Одмах да знате да је то моје мишљење… Рекао сам да је Косово независна држава и да би за БиХ било паметно да то призна, али са Додиком у Председништву БиХ чисто сумњам да ћемо доћи до те одлуке. Ипак, ја не кријем свој став – истакао је Комшић.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, упитан да прокоментарише ове наводе, каже да Комшић овом изјавом озбиљно нарушава пријатељство наше две државе.

– Још није ни званично ступио на дужност, а већ се потрудио да провоцира Србију својом изјавом!?! Ево, ако он мисли то што мисли, ја лично сматрам да Република Српска може да буде независна држава. Ако може Косово, па може и РС! Али, ми имамо званичну спољну политику по којој признајемо територијални интегритет БиХ и власт у Сарајеву није признала Косово… Ипак, ако чланови Председништва БиХ не поштују територијални интегритет Србије, требало би да знају да нарушавају пријатељске односе Београда и Сарајева. Овим ће изазвати нашу реципрочну реакцију. Боље је да се окренемо политичкој, економској и свакој другој сарадњи и заједничкој будућности – истиче Дачић.

Претње и увреде

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, који је још актуелни председник РС, оцењује да се Комшић преиграо и уживео у улогу политичког месије.

– Комшић је већ успео да Босну завади са Хрватском и Србијом, а сада покушава да дели лекције и мени, односно Српској. Политика авантуризма коју Комшић персонификује неће допринети сарадњи, а БиХ ће гурнути у још већи понор. Авантуризам је кад Комшић, након честитке и позива на сарадњу коју је добио од председника Србије Александра Вучића, одговори да је Косово за њега независна држава. Дрскост на пружену Вучићеву руку може свима у БиХ да нанесе штету! Уколико претње, увреде и ароганција коју Комшић просипа по региону буду стил његове политике и у Председништву БиХ, бојим се да то неће водити никуда и биће тешко обезбедити комуникацију с окружењем – упозорава Додик.


Боље је понекад прећутати!

Нисам срећан због Комшићеве изјаве. Боље је понекад прећутати. Мање штете у будућности. Желим да на одговоран начин приступам изградњи односа у региону и односа са БиХ, истиче Александар Вучић, Председник Србије.


Јанковић подржава Комшића!

Редитељ Јанко Баљак, најближи сарадник Саше Јанковића, подржао је Комшићев став да је Косово независна држава, рекавши да је хрватски члан Председништва БиХ ‘један нормалан политичар’!?!

„Ретка количина нормалности која зрачи из једног политичара“ – написао је Баљак на Твитеру.


Хрвати против Комшића!

Загреб и Хрвати у БиХ не подржавају избор Жељка Комшића за члана Председништва БиХ. Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је да је његов избор ‘инжењеринг са негативним последицама на Хрвате у БиХ’.

– Сматрамо да изигравање циљева и духа Дејтонског мировног споразума није добро и корисно. Надамо се да ће се пронаћи законско решење које ће осигурати легитимну заступљеност политичких представника сва три народа у Председништву БиХ – поручио је Пленковић, а са њим се сложила и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић.


Д. КЉАЈИЋ