Бомбардер перспективне авијације дугог домета (ПАК ДА) на којем се тренутно ради у Русији, постаће бомбардер шесте генерације.

У Русији се тренутно користе тешки, стратешки и нуклеарни бомбардери, који су базирани на совјетским пројектима и њиховим модификацијама, док ће ПАК ДА постати „фундаментално нови бомбардер, направљен на основу савремених решења“. Између осталог, како наводи један лист, ПАК ДА ће добити побољшане стелт-карактеристике и пилотски систем, као и побољшање борбених могућности.

https://youtu.be/oXUuQc9b1zY

Лист додаје да у овом тренутку нема прецизних карактеристика бомбардера, али је познато да ће дужина лета ПАК ДА достизати 12 хиљада километара, а при том авион може да носи до 30 тона корисног терета. Бомбардер ће бити наоружан ракетама далеког домета до 7000 километара, које могу да анализирају ваздушну и радиолокацијску ситуацију. Очекује се да ће оне бити смештене у унутрашњем лежишту борбеног терета.

Најупечатљивији аспект ПАК ДА је то колико је близу испорукама војсци. Први прототип се очекује 2025. или 2026. године, док ће серијска производња почети 2028. или 2029. године.

Претпоставља се да ПАК ДА неће истиснути модернизоване Ту-160 и Ту-22М3 — они ће остати у војсци са новом авиоником и наоружањем. Уместо тога, он ће бити намењен и за употребу у случају нуклеарног конфликта.

Оставите Коментар