Неколико британских медија писало је о температурама од минус 60 степени у јакутском селу Ојмјакон — једном од најхладнијих места на свету.

© AP Photo/ sakhalife.ru

„Ако мислите да је хладно у Великој Британији, сетите се људи из села Ојмјакон у Русији“, пише часопису „Метро“.

„Туристе у Русији можда чека ледени пријем“, наставља „Индепендент“. „Око 500 људи живи у селу Ојмјакон и они не дозвољавају да мраз засмета њиховом уобичајеном животу.“

„Добродошли у најхладније село на Земљи, где је просечна температура у јануару минус 50 степени, а трепавице замрзавају неколико секунди након изласка из куће“, саопштио је „Дејли мејл“.

„На списку уобичајених проблема са којима се суочавају становници Ојмјакона налази се замрзнута паста, наочаре које се смрзавају на лицу и акумулатори који не раде. Они кажу да по цео дан остављају упаљене моторе у аутомобилима, бојећи се да неће моћи да упале“, истиче лист.

Становници Ојмјакона последњих неколико дана пријавили су температуре од минус 67 степени Целзијуса. То је само степен више од рекорда постављеног 1933. године.

Британци су скренули пажњу на неколико Инстаграм-налога, конкретно Анастасије Груздеве из Јакутска, која је објавила фотографију на којој су јој трепавице покривене ињем. Овај пост прикупио је више од 30 хиљада „лајкова“.

Медији су такође писали о кинеским туристима које је снимила новинарка Јелена Потоцка.

„Данас су се у Ојмјакону на минус 65 степени кинески туристи купали у топлом извору! Ужас. Ми мештани се по овој хладноћи плашимо и да изађемо на улицу. А ови туристи се купају…“, чуди се Потоцка.

Још један јунак у британским новинама је фотограф Петар Чугунов, који је још у децембру фотографисао балерину у Јакутску на температури од минус 41 степен и објавио фотографије на Инстаграму.

Фотограф је рекао да је одмах након снимања балерина обула чизме и навукла капут.

Извор: sputniknews.com