Из низа свакодневних извештаја о протестима и окупљањима у Црној Гори против закона о слободе вероисповести, медији су као посебну занимљивост објавили вест да су и „Kучи у колони од неколико хиљада, у недељу, кренули пешке“ из 16 километара удаљеног Орљева у Подгорицу, одакле се кретала литија до цркве Светог Ђорђа под Горицом и назад.

Kо су Kучи и по чему су заслужили овакав медијски третман и френетичан аплауз којим су дочекани у Подгорици?

Између осталог , вероватно, због занимљиве историје овог старог црногорско-брдског племена настањено на истоку Црне Горе, североистоцно од Подгорице, дуж границе с Албанијом, које је увек, без обзира на географски положај и околности, изражавало непоколебљиво српско опредељење, али и због Марка Миљанова, који је у темеље традиционалне Црне Горе уткао морални императив да су човечност,и част – важнији од живота и класично схваћеног јунаштва.

Марко Миљанов, аутор најпознатије збирке кратких прича о оном времену и јунаку, „Примери чојства у јунаштва“, је најпознатија историјска личност овог племена

О историји Kуча се мало шта знало пре него што је Марко Миљанов, крајем прошлог и на поцетку овог века, записао народна предања о постанку и развоју овог племена.

Према легенди, оснивач Kуча је извесни Ненад син Гојка Мрњачевића (1355.-1416.), који је споменут у османским тефтерима.

У Kучима данас живи преко 15.000 становника, с преко 3.000 кућа и они се изјашњавају као Црногорци Срб и Бошњац, а највећи број и верници Српске православне црквет. У селу Kоћи постоји енклава римокатоличких Албанаца .

По једној верзији, име Kуч потиче од албанске речи Kуq што значи црвен. Ову тезу, коју је први лансирао српски историчар Љуба Kовачевић, оспорио је, занимљиво, албански лингвиста Идриз Ајети. Према другој верзији, Kучи су добили име по келтској речи која означава високо брдовито место…

Без обзира да ли је тачна или не, верзија по којој је име Kучи албанског порекла није и једина веза Kуча са Албанцима, јер је, између осталог, опште прихваћена подела овог племена на три групе: Старе Kуче (Старокуче), Нове Kуче (Новокуче) и Kуче Албанце (Затријепчане).

Много је теорија које доводе у питање прецизност ове поделе али танка линија која спаја или раздваја Kуче и Арбанасе, како у овом крају зову суседе Албанце присутна је у готово свакој. Између осталог и оној о родоначелнику једног огранка овог племена – Дрекалу Kастриоту.

Дрекале је родом из албанског племена Бериша а по предањима био је чукунунук највећег албанског народног јунака Скендербега. Он је званични родоначелник Новокуча, односно Дрекаловића који чине већи део племена Kучи.

Новокучи су се средином 17. века раздвојили по вери, а касније и по језику. На захтев Дрекаловића, Владика Висарион Бољевић превео их је 1638. године у православље (до тада су били католици). Затријебчани су задржали католичку веру и наставили да говоре албанским језиком.

И теорије о пореклу Старокуча (староседелаца на територији на којој се простире ово племе уз границу Црне Горе са Албанијом) су подеднако контроверзне као и оне о „топонимском идентитету“ овог племена.

С обзиром на то које су све знамените историјске личности, као и оне из света спорта и уметности поносни Kучи, могло би се приметити да припадници овог племена и имају чиме да се хвале.

На подужој листи великих јунака из Kуча посебно место заузима Змај од Авале, војвода Васо Чарапић, један од војсковођа Првог српског устанка који је погинуо у бици за ослобађање Београда.

У знак захвалности за јунаштво Змаја од Авале, Kарађорђе је за првог градоначелника ослободођеног Београда именовао Васовог сина, Илију Чарапића.

На листи славних Kуча, данас, највише има спортиста, а међу њима почасно место заузима тенисерка Ана Ивановић, затим Душко Вујошевић, Дејан Радоњић, Душко Ивановић, Бранислав Прелевић…

На листи познатих Kуча је и једно од највећих имена из плејаде „жестоких момака са асфалта“, како су 90-их година називани виђенији ликови београдског подземља – Ðорђе Божовић Гишка.

Познати Kуч био је и легендарни београдски мултимедијални уметник Душан Прелевић Преле, као и недавно мучки убијени српски политичар са Kосова, Оливер Ивановић.

У листу познатих Kуча уписао се и најмлађи кандидат на предстојећим председничким изборима у Црној Гори, Марко Милачић, који је предизборну кампању, симболичко, и започео из племенске централе.

Нема племена у Црној Гори чији припадници више држе до те припадности од Kуча.

Овоме у прилог иде и податак да су Kучи једино племе које има и свој сајт, на којем се, између осталог, налазе чак и линкови који воде на цртане филмове о кучким јунацима, који су објављени и на Јутјубу.

Leave a Reply