Глумац Раде Шербеџија рекао је како је добра идеја да се једно од највећих научних имена Никола Тесла нађе на хрватској кованици евра. Он је у интервјуу за Јутарњи лист рекао да то што пре треба урадити.

“Треба пожурити с тим, јер мислим да ће Американци то ускоро учинити. Они, наиме, желе да прогласе Теслу правим Американцем. Наравно да би било добро да Тесла у Америци добије позицију коју заслужује, као вероватно један од највећих научника у историји човечанства, али ја бих ипак волео да Тесла буде пре свега на кованици Хрватске, јер то је земља у којој је рођен и то би био доказ да је тај народ, то јест Срби из Хрватске, чији је Тесла представник, овде постојао и да још има мало наде да не потоне у заборав”, рекао је Шербеџија.

Комисија за новац Хрватске народне банке утврдила је коначан предлог мотива за будућу хрватску кованицу евра и то шаховницу, географску карту Хрватске, куну, глагољицу и Николу Теслу.

Огласила се и Народна банка Србије рекавши да би стављање лика Николе Тесле на националну страну кованице евра, представљало присвајање културног и научног наслеђа српског народа.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да Србија може имати став у вези са избором Николе Тесле као мотива на будућим хрватским кованицама евра, али да нема утицај, док је председник Хрватске Зоран Милановић изјавио да је Тесла у Србији био краће него он у посети Оклају.

Потпредседник Владе Хрватске Борис Милошевић рекао је да подржава предлог да Никола Тесла буде на будућим хрватским кованицама евра и нагласио да је Тесла симбол који Србе и Хрвате спаја с целим светом.

Оставите Коментар