Додао је и да ће Русија наставити да пружа помоћ Србији по питању неутрализовања нелегалних покушаја Приштине за чланство у међународним организацијама, Интерполу, Унеску

Русија је спремна и наставиће да помаже Србији у очувању територијалног интегритета, поручио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров након разговора са српским колегом Николом Селаковићем у Москви, истичући да је основа спољнополитичке сарадње две земље приврженост принципима међународног права и приципима УН.

Лавров је на заједничкој прес конференцији рекао да је са Селаковићем разговарао о свим правцима заједничке сарадње и партнерства, о билатералним односима, али и и регионалним и међународним питањима.

„Без обзира ограничења због епидемије ковида 19, наша стратешка сарадња наставља диначмично да се развија у свим областима“, рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је истакао да је основа спољнополитичке сарадње Србије и Русије приврженост принципима међународног права и принципима Уједињених нација, укључујући немешање у унутрашње ствари суверених држава и мирно решавање спорова, додајући да су се договорили да се настави координација у међународним организацијама.

„Потврдили смо спремност да и даље помажемо српским пријатељима, да бранимо легитимно право Београда на Kосово. Ми ћемо наступати и даље да се очува приоритетна пажња у СБ УН о том питању и поштовању Резолуције 1244 у пуној мери, а она предвиђа постизање договора о статусу Kосова између Београда и Приштине, и тај договор треба да буде одобрен у Савету безбедности“, рекао је Лавров.

Додао је и да ће Русија наставити да пружа помоћ Србији по питању неутрализовања нелегалних покушаја Приштине за чланство у међународним организацијама, Интерполу, Унеску.

„Разматрали смо ситуацију на југоистоку Европе и говорили смо о подршци оних делатности и корака које води руководство Србије у изградњи добрих и конструктивних односе са свим земљама региона. Убеђени смо да избалансирана линија Београда доприноси миру и стабилности у овом доста компликованом делу европског континента“, рекао је Лавров.

Додао је да су пажњу посветили заједничкој борби против ковида 19 и вакцинисању становништва, наводећи да Србија заузима једно од првих места у Европи, захваљујући и коришћењу руске вакцине.

Заједнички су констатовали да је неопходно да се та сарадња настави како би се очували животи и здравље људи, чему ће допринети и покретање производње руске вакцине у Београду.

Лавров је навео и да велику пажњу придају економској сарадњи и повећању робне размене, додајући да су кључи смерови сарадње у реализацији великих пројеката у енергетици.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

У том смислу, навео је да се НИС успешно развија и наступа као локомотвина српске прирведе, јер је прошле године 13 одсто буџетних прихода Србије дошло захваљујући делатности те компаније.

Навео је да је обим инвестиција више од три милијарде долара.

Такође, поменуо је и реконструкцију железничке мреже, у којој руски РЖД игра водећу улогу.

„У фокусу пажње су и питања сарадње са Евроазијском економском унијом са којом је Србија 2019. потписала споразум о стварнају зоне слободне трговине. Он ће сада ступити на снагу, завршавамо неопхдоне процедуре“, рекао је Лаврвор.

Додао је да је било речи и о плану и моделима развоја војно-техничке срадње, те сарадњи Србије са организацијом ОДKБ.

Договор двојице министара је и да се наставе контакти на нивоу министра и њихових заменика, а све у складу са планом потписаним децембра прошле године у Београду, приликом посете Лаврова Београду.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар