СЕРГЕЈ Лавров, министар спољних послова Русије, обратио се јавности из Москве, након што је амбасадор Русије Александар Боцан Харченко обавестио председника Србије Александра Вучића о отказивању његове посете нашој земљи.

 • Десило се нешто незамисливо – рекао је Лавров на самом почетку конференције, коментаришући забрану прелета од стране Црне Горе, Северне Македоније и Бугарске.
 • Ово је узнемирујућа акција. Суверена земља лишена је права да води своју спољну политику. То је демонстрација колико далеко НАТО и ЕУ могу да иду у коришћењу најгрубљих средстава и утицаја против оних који се воде националним интересима и нису спремни да жртвују своје достојанство ради ових правила које запад намеће. Посета министра Русије се на Западу доживљава као претња великих размера – рекао је Лавров и додао је да је све што се десило цинизам и лицемерје Запада.

Овим поступком Запад јасно ставља до знања Русији да ће наставити да врши притисак на Москву, не презајући ни од каквих средстава, истакао је Лавров.

Лавров је рекао да га цинизам Запада не чуди и да јасно ставља до знања да ће притискати, не либећи се ни најнижих средстава.

 • Слично лицемерје смо видели и раније, укључујући и у време бомбардовања Југославије – навео је Лавров.

Лавров је рекао да нико неће моћи да сруши односе које Русија има са Србијом и најавио да је министар спољних послова Србије Никола Селаковић позван да посети њихову земљу.

 • У сваком случају, наши контакти не нестају. Позвали смо Селаковића да у најскорије време посети Русију. Надамо се да авион којим он буде летео неће бити изложен још једном срамотном кажњавању од Брисела који је изгубио сваку пристојност – навео је он.
 • ЕУ жели да направи пројекат који ће носити назив „затворени Балкан“ – рекао је Лавров.
 • Тамо се све више боје истине, све више покушавају да оду у неку фејк реалност коју пуне преко друштвених мрежа. Тамо су потпуно искључили све алтернативне медије. Ако је такав избор направљен, а немам сумње да јесте, Брисел одлучује да ће управо он одлучивати о судбини свих земаља Европе. То показује још једном колико кошта статус претендената на чланство у ЕУ. Објашњење је једноставно: кандидати су дужни да још у припремном стадијуму беспоговорно прате политику ЕУ у сфери безбедности, која је у крајње антируском кључу. Ето, то чека земље које покушавају да пронађу баланс интереса – навео је Лавров.
 • Ова политика је концентрисана на антируском правцу. Ценимо храбар став који заузима Србија и лично председник Вучић, који истиче да се неће бавити антируском делатношћу, али Европској унији је жеља да сви кандидати преузму обавезе русофобског карактера.

Какву су безбедност ојачали Црној Гори и Северној Македонији, упитао је Лавров рекавши да му је жао тих пријатељских народа. Он је истовремено поручио да Русија никада неће предузимати ништа што додатно отежава везе међу народима. Тиме се баве на Западу, нагласио је Лавров.

Он је додао да Москва још није чула званична објашњења земаља које су одбиле да дозволе прелет авиону руске делегације.

 • Знам да ће бити много објашњења која још нисмо чули. Земље које су одбиле да дозволе прелет руском авиону рећи ће да су им наредили у ЕУ и НАТО. Они ће, са своје стране, говорити да су те земље саме доносиле самосталне одлуке – приметио је руски министар.

Лавров је још једном потврдио да нико неће прекинути односе Русије и Србије, те да наше две земље неће дозволити препород нацизма.

 • Планирана је церемонија Вечне ватре где би се одала почаст ослободиоцима Београда.
  Посвећујем говор српском народу: Ми ћемо бити достојни сећања совјетских и југословенских војника који су пали у борби против фашизма. Србија и Русија су јединствене у одржавању сећања на жртве Другог светског рата. Ми и Срби нећемо дозволити препород нацизма.
  Бриселска политика на Балкану и Украјини је иста, Европска унија подржава оне који задиру у интересе појединих народа, констатовао је Лавров.
 • Само на Балкану Брисел подржава оне који раде на штету Србије, а у Украјини оне који раде све што иде на штету Руса – рекао је Лавров.

Он је упоредио понашање ЕУ и кад је реч о постигнутим споразумима, где је ЕУ била посредник за Косово, и минског регулисања за Украјину.

 • Брисел је свечано обећавао да ће подржати специјални статус и за север Косова, и за Донбас, којим би се дозволило да Срби на КиМ говоре на српском, а Руси у Донбасу на руском језику, што су идентични договори о правима националних мањина. У оба случаја ЕУ је доживео срамотни неуспех – рекао је он.

На питање о разлозима зашто му је онемогућен прелет, Лавров је рекао да су ти разлози разматрани у медијима.

 • Износила се верзија да је Лавров у Србији један од најнепожељнијих гостију, јер долази пре Олафа Шолца и да је он био незадовољан, чак увређен тиме. Остављам то на души аналитичара који су то износили. То је понижавајуће пре свега за такве медије – навео је Лавров.

На питање због чега су се Северна Македонија, Бугарска и Црна Гора одлучиле да затворе ваздушни простор за прелет авиона руског министра, Лавров каже:

 • Или је налог или је жеља да добију бодове. Можда су наредили одавно да испуне тај задатак – рекао је Лавров и додао да није могуће договорити се са Европом.

Информацију о отказивању посете потврдио је и сам председник Вучић објавом на Инстаграму, рекавши да ће јавност детаљно обавестити вечерас у Дневнику на РТС-у у 19.30 часова.

 • Амбасадор Руске Федерације Боцан-Харченко обавестио ме о разлозима који су онемогућили долазак министра Лаврова у Београд и донео документа која то поткрепљују. О свему ћу да говорим више на РТС1 у Дневнику у 19.30 – написао је председник.

Оставите Коментар