Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да Русија неће оклевати да одговори на било какво распоређивање балистичких тракета од стране САД.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да Русија неће оклевати да одговори на било какво распоређивање балистичких тракета од стране САД.

„Имаћемо идентичну реакцију, као у огледалу“ , рекао је Лавров у Риму где се састао са италијанским колегом.

Он је рекао да ће сваки корак имати реакцију Русије, преноси Ројтерс.

Русија је предложила мораторијум на распоређивање нуклеарних пројектила средњег и кратког домета у Европи, пошто је Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета из 1988. године формално окончан у августу.

Русија неће прва размештати наоружање ни у једном региону света у ком нема америчких ракета, већ ће само истом мером одговарати на потезе САД, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Запад не реагује на предлог о мораторијуму (на размештање ракета), изузев председника Француске Емануела Макрона, који је, истина, рекао да је спреман да почне дијалог о тој теми. Полазим од тога да ћемо ми започети тај дијалог“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре с италијанским колегом Луиђијем ди Мајом у Риму.

Руски министар је додао да Москва неће променити став о томе да не поставља прва ракете у Европи, чак и ако нико не подржи мораторијум који је предложила Русија.

„Ако видимо да мораторијум нема подршку, став председника Русије Владимира Путина ће остати баш овакав каквог сам га ја сада потврдио. Ако буде било практичних корака у производњи и размештању ракета, одговорићемо истом мером. Али нећемо бити први“, нагласио је Лавров.

Leave a Reply