Члан комитета за међународне послове Руске државне Думе, Сергеј Железњак, оценио је стратешки важном посету председника Русије, Владимира Владимировича Путина Србији. Политичар је истакао да се састанак двојице лидера догодио у позадини крајње нестабилних међународних околности и погоршања ситуације директно на Балканском полуострву.

,,Захтевање Запада од Београда да призна независност тзв. Косова, као и намера самопроглашеног Косова да формира сопствену војску, коју подржавају деструктивне снаге у Вашингтону, Бриселу и НАТО-у, погоршава ситуацију, стварајући терен за избијање оружаног сукоба у региону. Шеф наше државе је још једном током посете послао јасан сигнал да ће Русија наставити да подржава независност и територијални интегритет Србије, позвао Запад да одустане од политичког уцењивања суверених држава и снажно се успротивио стварању оружаних снага тзв. Косова, које директно крши резолуцију Савета безбедности Уједињених нација“ – каже руски посланик.

,,Ми стално скрећемо пажњу међународне заједнице на деструктивне кораке САД-а, који подржавају сепаратистичке снаге на Балкану, задирући у легитимне интересе српског народа. Ми инстистирамо на водећој улози Уједињених нација по питању Косова, очувању статуса кво, установљеног Резолуцијом 12 44 СБ УН и противимо се наметању споразума Београду са Приштином од стране Запада. Председник Русије је посебно обратио пажњу на право српске полиције и граничара на територији Космета, а које је предвиђено Резолуцијом 12 44″ – додао је Железњак.

Према његовим речима, ,,руски и српски народ показују светској заједници највиши ниво пријатељства, обострани интерес за развој и јачање добросуседских односа, продубљивање партнерства у свим могућим областима економије и хуманитарне сфере. Ми дубоко поштујемо политику неутралности и војне неутралности Србије и одбијање да се придруже западним антируским санкцијама. Ово се још једном показало током посете Србији од стране шефа наше државе”.

Када је реч о споразумима који су потписани између Србије и Русије током посете руског председника београду, 17. јануара ове године, Железњак каже да је ,,изузетно важно закључивање читавог пакета споразума између наших земаља, укључујући пројекте из области нуклеарне науке, енергетике, иновација, технологије, образовања, инфраструктурних пројеката, као и намера да се ове године потпише споразум о слободној трговинској зони са Евроазијским економским савезом“.

Он је додао да је посебно значајна намера да се прошири снабдевање Србије руским гасом, што у потпуности одговара националним интересима наших земаља, упркос притиску русофоба из Европе и САД-а, који Србији намећу скупи течни гас.

,,Повећање испоруке руског гаса Србији ће повећати ниво економске сарадње између наших земаља и ојачати енергетску безбедност Србије, чинећи земљу независнијом и јачом“, рекао је посланик.

,,Топлина са којом је Србија дочекала председника наше земље јасно потврђује висок ниво духовне и културне заједнице наших братских народа. Надам се да ће ово помоћи да се оствари огроман потенцијал сарадње и да ће Србији, упркос притиску са Запада, дати снагу да сачува свој суверенитет, традиционалне вредности и територијални интегритет “, нагласио је политичар.