Средњовековни Манастир Девич на Kосову и Метохији до доласка Мисије Уједињених нација, словио је за стециште не само православаца.

Манастир Девич који се налази под главним венцем истоимене планине у Србији, Метохији – Kосово и Метохија, саграђен је око 1434. године и налази се у дреничкој шуми, 5 км. јужно од Србице.

Манастир је подигнут на месту на којем се до тог тренутка налазила једна шупља буква у коју се сместио пустињак Јоаникије, данас слављен као Свети Јоаникије Девички, човек родом из Зете или Далмације, који је напустио свој дом и повукао се у Црну Реку, где се током тринаестог столећа подвизавао преподобни Петар Kоришки. Али, како је глас о њему почео да се шири народом, и како је народ почео да нагрће да га види, он је побегао и сакрио се у густу Девичку шуму. У поменуту шупљу букву која је постала његов дом.

Девичка црква живописана је 1578. Те фреске су као и оне касније насликане, уништаване у више наврата. У цркви је и ћивот са моштима Светог Јоаникија, где исцељење траже не само верујући.

Године 1915. први пут су га опљачкале аустроугарске војне снаге после одступања српске војске преко Албаније у Првом светском рату.

Други пут то се догодило 1941. године када је срушена и уништена испосница Св. Јанићија Девичког која се налазила на падини на северној страни манастира, као и источник који се налазио у удолини ниже манастира.

Манастир су тада опљачкали албански фашисти. До тих догађаја манастир је у својим ризницама имао велику збирку рукописних и штампаних књига из XИX и XX века. Kрајем јуна 1999. године, након повлачења југословенских снага безбедности са Kосова и Метохије и доласка француских снага KФОР-а, манастир су спалили, опљачкали и потпуно уништили припадници ОВK.

Да ли је манастир добио име по планини, или је пак планина добила име по манастиру, не знамо поуздано. Знамо да постоји народно предање, да је Јоаникије, иначе чувен по способности да лечи, исцелио полуделу ћерку деспота Ђурађа, те да је овај у знак захвалности дигао ту задужбину. Она је била девица, те наводно отуда долази име светиње.

Оставите Коментар