Прошло је готово 20 година. Дуг је то период, а заборав прети… Зато ми много значи ако један од ремонтованих „мигова 29“ понесе име по мом брату, пилоту Зорану Радосављевићу. Иако његово име носе регата и једна улица у Батајници, то што ће се баш „миг-29“ звати по њему чини ме истовремено бескрајно поносном и тужном. Јер, мој Зоран је био најмлађи пилот у ескадрили „мигова 29“ Војске Југославије.

Ово је, за „Новости“, рекла Снежана Радосављевић Мажибрада, сестра пилота Зорана Радосављевића, након вести да је председник Александар Вучић предложио да неке од наших летелица добију имена по јунацима из периода НАТО агресије.

За наш лист она је казала и да јој је исто толико драго што ће још три таква авиона добити имена по Зорановим колегама и саборцима Љубиши Величковићу, Животи Ђурићу и Миленку Павловићу.

Снежана Радосављевић Мажибрада
Снежана Радосављевић Мажибрада

– Не сме се заборавити да су они у првим данима НАТО агресије за одбрану Србије дали највише што су имали – своје животе. Важно је да се памти, јер то што су они урадили заиста јесте херојство – каже Снежана.

Пилоти Радосављевић, Величковић, Ђурић и Павловић, четворица су од 41 припадника РВ и ПВО погинулих током НАТО агресије. Мајор Зоран Радосављевић, погинуо је баш у „мигу 29“, у рејону Доње Трнове, 26. марта 1999. Дан раније, на небу изнад Косова и Метохије, код Глоговца, живот за отаџбину дао је потпуковник Живота Ђурић. У борби са НАТО ескадрилом изнад Ваљева, 4. маја погинуо је пуковник Миленко Павловић, а првог дана јуна, на борбеном задатку изнад Омољице код Панчева, страдао је генерал-пуковник Љубиша Величковић.

Ј. М.

Извор: novosti.rs

Оставите Коментар