ИЗВОРИ Ројтерса рекли су агенцији да председник Кине Си Ђинпинг, који је недавно званично изабран за председника по трећи пут, планира да посети Москву већ следеће недеље.

То би послало јасан сигнал да Кина јача своје односе са Русијом у време кад неки на Западу изражавају забринутост да би Пекинг могао да почне да испоручује оружјем да помогне ратним напорима Москве у Украјини, пренео је „Гардијан“.

Кинески председник планира да посети Москву и састане се са председником Русије Владимиром Путином већ следеће седмице, раније него што је било очекивано, изјавили су данас упућени извори на које се позива Ројтерс.

Кинеско министарство спољних послова није одговорило на захтев за коментар о Сијевој посети Москви, а Кремљ је одбио да коментарише, наводи агенција.

Најава посете Сија Москви уследила је после вести да Кина нуди своје посредовање у постизању мировног договора у Украјини, што је наишло на сумњичавост Запада, имајући у виду кинеску дипломатску подршку Русији, напомиње британска агенција.

Руска новинска агенција ТАСС јавила је 30. јануара да је Путин позвао Сија да посети Москву на пролеће.

Оптужбе за слање оружја

Кина је крајем фебруара брзо реаговала када је реч о негирању оптужби америчког државног секретара Ентонија Блинкена да планира да пошаље опрему Русији за рат у Украјини.

Министарство спољних послова Кине оптужило је Блинкена за ширење дезинформација. Али немачки Шпигл је објавио да, према његовим информацијама, Кина и Русија доста сарађују када је реч о опреми која може да се користи за погон ратне машинерије.

Шпигл пише да, према његовим изворима, руска војска преговара са кинеским произвођачем беспилотних летелица, Ши’ан Бинго Интелиџент Авијејшн Текнолоџи, о масовној производњи дронова камиказа које Русија жели.

Наводно, пише немачки портал, компанија Бинго је пристала да произведе и тестира стотину прототипова дронова који ће бити испоручени руском Министарству одбране до априла 2023.

Оставите Коментар