ПРЕДСЕДНИК Кине и шеф њене Централне војне комисије – Си Ђинпинг – наложио је Народноослободилачкој армији Кине да се фокусира на припреме за учешће у „реалним ратним дејствима“.

Кинеска централна телевизија је пренела да је Си овакво упутство дао учесницима семинара о националној одбрани и војним реформама који се одржава у Пекингу.

Семинару присуствују и чланови Политбироа Централног комитета КПК.

Кинеске власти од 2015. реформишу оружане снаге.

Си жели ултрамодерну војску која је у стању да „одбије сваког непријатеља“. И наглашава да Кина од своје војске тражи високу борбену способност и умеће побеђивања.

Кина је након 2015-те формирала Стратешке ракетне снаге, које тренутно заједно са копненим, ваздушним, поморским снагама и Народном наоружаном полицијом чине Оружане снаге Кине.

У говору на отварању 19. конгреса Комунистичке партије Кине 2017. године, Си је рекао да модернизација оружаних снага земље мора да се заврши до 2035. – како би у потпуности одговориле изазовима садашњег момента и захтевима новог времена.

Кинески лидер не крије да ће Пекинг чини све што буде потребно на војску до 2050. претвори у водеће оружане снаге светске класе.

Оставите Коментар