Кинески председник Си Ђинпинг обећао је данас да ће реализовати мирно „поновно уједињење“ са Тајваном, али није директно поменуо употребу силе након седмице у којој су владале појачане тензије у односима са овим острвом, што је изазвало и међународну забринутост.

Тајван је убрзо одговорио позивом Пекингу да одустане од политике принуде и поновио да само становници Тајвана могу да одлучују о његовој будућности.

Тајван, који има демократски поредак, нашао се под појачаним војним и политичким притиском из Пекинга да прихвати кинески суверенитет, али је Тајпеј обећао да ће бранити своју слободу.

Говорећи у Великој народној дворани у Пекингу, Си је рекао да кинески народ има „славну традицију“ борбе против сепаратизма.

– Тајвански сепаратизам за независност је највећа препрека постизању поновног уједињења са отаџбином и најозбиљнија скривена опасност по националну обнову – рекао је кинески председник поводом годишњице револуције којом је 1911. године збачена последња царска династија.

Си је додао да мирно „поновно уједињење“ на најбољи начин испуњава интересе тајванског народа и да ће Кина заштитити свој суверенитет и јединство.

– Нико не треба да потцени јаку одлучност кинеског народа, чврсту вољу и снажну способност да брани национални суверенитет и територијални интегритет – нагласио је кинески председник.

Он је додао да „историјски задатак поновног уједињења са отаџбином мора бити испуњен“.

– Ми ћемо га дефинитивно довршити – рекао је Си.

Председничка канцеларија Тајвана саопштила је да је ово суверена и независна територија, а не дио Републике Кине и јасно одбацила понуду Кине о „једној земљи са два система“ за управу над овим острвом.

Leave a Reply