Биста руског кнеза, војсковође и светитеља Александра Невског, откривена је и освештана у порти храма који му је посвећен на Дорћолу у Београду.

Бронзана статуа поклон је Санкт Петербурга, а идентична је оној у лаври овог свеца у граду на Неви постављеној у септембру, поводом обележавања 800 година од његовог рођења.

Споменик са постаментом од гранита висок три и по метра, и тежак четири и по тоне, украшавају речи Александра Невског: „Бог није у снази, него у истини“. Бисту је освештао патријарх српски Порфирије.

  • Краљ Александар, као и његов отац, а пре тога и сви Срби видели су у Александру Невском оно што је био Свети Сава: принц, војсковођа, дипломата и владар који живот завршава као монах. Показао је тиме да ми православни народи не раздвајамо оно што су државно и друштвено уређење и поредак од онога што је духовни поредак – казао је у беседи патријарх Порфирије.

Захваљујући се градоначелнику Зорану Радојичићу, на иницијативи да биста великог руског кнеза буде и у Београду, као и руководству Србије на односу који има према Русији, губернатор Санкт Петербурга Александар Беглов је рекао:

  • Данас је историјски дан за нас православце. Ова биста је симбол пријатељства и духовног братства између наша два народа. Ми поштујемо и Светог Саву, јер је и он као и Свети кнез Невски у тешко време сачувао нашу веру православну и нашу културу.

Градоначелник Радојичић истакао је да је сваки сусрет са Русима празник за наш народ и да братске односе треба чувати:

  • Нас вежу значајни догађаји којима се Срби увек поносе. И сада кад откривамо бисту Светог Алкесандра Невског додатно потвруђујемо наше нераскидиве везе, пријатељство и братсво.

Свечаности и литургији која је претходила у цркви Александра Невског, присуствовали су и владика Назарије – епископ кронштатски, министар Ненад Поповић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко и многобројни грађани.

Александар Невски је Русима бранитељ вере и отаџбине. У време искушења и напада на Русе остварио је блиставе победе, попут оне над Швеђанима, 1240, на обалама Неве, када је назван Невски. Упокојио се 1263. Сахрањен је у манастиру Пресвете Богородице у Владимиру, а по наређењу Петра Великог, његове мошти су пренете у Санкт Петербург.

СПАСАО РУСКУ, ПРАВОСЛАВНУ ДУШУ

Невски је склопио мир са Златном хордом да би могао да уђе у борбу са крсташима и заштити православље. Водио се идејом: ако Русију освоје Монголи, задовољиће се узимањем злата, док су циљеви крсташа освајање и наметање своје вере. У чувеној Леденој бици, 1242, разбио је римокатоличке тевтонце-крсташе. Руси верују да су тада сачували своју православну душу. Зато је 2008. проглашен за најзначајнију личност руске историје, а колико га Руси поштују показује и Орден Александра Невског који је једини опстао и у време царске Русије, и у СССР и данас у Руској Федерацији.

Ш. Маровић

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар