Ових дана очекују се изградња и освећење темеља на којем ће бити подигнут челични крст висине 33,5 метара. Идеја о изградњи крста на највишем врху Столова стара је већ две деценије, а са остварењем идеје кренуло се 2007. године, благословом епископа жичког, блаженопочившег, Хризостома.

По речима протојереја ставрофора Љубинка Kостића идеја је била да се крст подигне у част осмовековног јубилеја манастира Жича. Дозвола за изградњу добијена је захваљујући „Србијашумама“ које су 2008. дале плац на највишој тачки Столова на 1375 метара на Усовици. Kрст ће бити висок симболичних 33,5 метара и тежак око 40 тона. Од самог почетка у изградњу крста било је укључено планинарско – смучарско удружење „Гвоздац“.

Kрст ће, када буде постављен, бити осветљен и видеће се из многих крајева Србије. Видеће се са Прокетија и Шар планине, од Тополе, са Јастрепца, из Чачка, Новог Пазара.

Због земљотреса и поплава, радови су на кратко били обустављени, да би благословом садашњег епископа жичког Јустина, радови понови кренули пуном паром.

Потребно је још доста средстава како би крст на Столовима засветлео, па сви људи добре воље могу помоћи подизање крста уплатом прилога на наменски рачун Рајфајзен банке.

Број жиро рачуна је: 265-3210310000310-15

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар