Ово је оружје слободе и оружје против феудалне тираније и колонијализма страног завојевача чији је циљ био да од Срба и Србије направи афричку колонију. Овим пиштољем је млади 19-годишњи гимназијалац Гаврило Принцип на Видовдан 1914. године у Сарајеву покренуо лавину историјских догађаја који су довели до Првог светског рата и свих последица које су из њега проистекле: комунизма, нацизма али и Другог светског рата.

90 година је владала потпуна непознаница о томе где се овај пиштољ налази. Мислило се да је у вихору рата нестао и нико није знао шта се са њим догодило. Након 12-дневног суђења у Сарајеву, октобра 1914. године, на коме је Принцип осуђен на максималну казну од 20 година тешког затвора (избегавши смртну казну пошто је био млађи од 20 година), аустријски управитељ Босне је током рата однео пиштољ којим је извршен атентат у Беч предао га извесном језуитском фратру Антону Пунтигаму. Заједно са Принциповим пиштољем, предао је и остале предмете везане за сарајевски атентат: круницу са каиша надвојвоткиње Софије, пресвлаку јастука на коме је надвојвода Франц Фердинанд одмарао главу након рањавања и бомбе и пиштоље Принципових саучесника. Фратар Пунтигам је планирао да након рата отвори музеј, међутим то се никада није догодило па су га језуити након његове смрти, понудили породици Хабзбург, што су они одбили да прихвате. Тако је овај пиштољ, остао на прашњавом тавану језуитског манастира у јужној аустријској покрајини Штајерској све до 2004. године када је пронађен и предат на чување аустријском војном музеју.

У питању је полуаутоматски пиштољ марке „Браунинг“, модел „FN 1910“, серијски број „19074“ са дејством по систему кратког трзаја затварача са сакривеним ударачем и повратном опругом смештеном око цеви, ког је осмислио чувени амерички конструктор Џон Браунинг. Пиштољ који је Принцип користио произвела је фирма „Fabrique Nationale de Herstal“ из Белгије. Браунингов модел „FN 1910“ представљен је 1910. године уневши значајну иновацију: повратну опругу смештену око цеви. Тај модел је био доступан у калибрима 9 х 17 мм („кратка деветка“ или .380 АЦП) са оквиром од шест метака и 7,65 х 17 (.32 АЦП) са оквиром од седам метака. Тежина пиштоља ког је користио Принцип била је 0,59 кг, дужина 153 мм, дужина цеви 88 мм, брзина паљбе 20 метака у минуту, а брзина зрна 580 или 510 м/с.

Овај пиштољ је био веома погодан за полицијске и жандармеријске снаге широм Европе. За само неколико година од почетка производње био је у наоружању полиција Белгије, Холандије и Данске, а након завршетка рата, његова примена се проширила и на многе друге земље. Био је у производњи све до 1983. године.

Пиштољ којим је извршен сарајевски атентат, заједно са осталим предметима везаним за тај догађај, данас се чувају у Аустријском војном музеју у Бечу.

Извор: Историја Срба