САД, Велика Британија и Аустралија одржавају заједничке војне вежбе које симулирају борбене операције против руске војске на територији Европе, пише британски лист „Тајмс“.

Маневри под називом „Пројекат конвергенција“ одржавају се у америчкој пустињи Мохаве.

Према писању листа, око 450 британских војника, укључујући припаднике елитне јединице „Ренџери“, отпутовало је у Калифорнију како би учествовали у 14-дневним војним вежбама у војној бази „Форт Ирвин“ заједно са америчком и аустралијском војском. Циљ је увежбавање борбених дејстава на отвореним пределима пустиње који су „слични равним теренима украјинске степе“. Како наводи аутор чланка, тренинзи „имитирају борбена дејства у условима присуства руских снага на територији Европе“.

У оквиру војних вежби увежбава се и примена „група беспилотних летелица“, као и британских система за лансирање вођених ракета из породице ГМЛРС које гађају циљеве на основу смерница које добију од америчких бомбардера Ф-35. Сценарио вежби симулира како „копнене борбе у Европи“, тако и „сукоб на острву у Тихом океану“.

По речима једног од учесника у вежбама, сукоб у Украјини је открио „одређене промене“ у пракси ратовања, укључујући масовну примену дронова. Како је додао, сада западне војске „морају брзо да се прилагоде новој реалности“, пише „Тајмс“.

Такође се наводи да ће сличне вежбе бити одржане у Европи следеће године, и то у Немачкој или Пољској.

Оставите Коментар