У Патријаршији је данас одржан састанак Синода на којем су учествовале и владике из Црне Горе Амфилохије, Јоаникије, Атанасије и Димитрије, на којем је одлучено да се покрене иницијатива пред Уставним судом Црне Горе у вези са спорним Законом о слободи вероисповести, у координацији епархија СПЦ у Црној Гори и Светог Синода, на коме је донета одлука о свеобухватном обрачуну против наведеног закона.

Једногласно је одлучено да се повуку иницијативе које је Уставном суду у Црне Горе поднео адвокат Мирослав М. Николић, у име Светог Синода и у име Српске Патријаршије, наводи се у саопштењу СПЦ.

Непосредни повод за седницу било је доношење, како се наводи, спорног и антиуставног Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница у Црној Гори.

Синод СПЦ је одржао проширену седницу, под председништвом патријарха српског Иринеја, на којој су разматрани правни кораци који ће бити предузети пред Уставним судом Црне Горе.

На седници су учествовали и архијереји који своју јурисдикцију имају у Црној Гори – митрополит црногорско-приморским Амфилохије, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, епископ милешевски Атанасије и епископ захумско-херцеговачки Димитрије.

Kао и за претходну проширену седницу Светог Архијерејског Синода, која је одржана уочи божићних и богојављенских празника, 4. јануара 2020. године, непосредни повод за ову седницу било је доношење спорног и антиуставног Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница у Црној Гори.

Разматрани су правни кораци који ће, уз сагласност Светог Синода са патријархом на челу, бити предузети пред Уставним судом Црне Горе.

Kако се наводи у саопштењу, још једном су сви сабрани архијереји са патријархом на челу изразили дивљење пред једнодушношћу народа који је у Црној Гори и шире устао у одбрану својих светиња.

„Ови свенародни мирни и хришћански протести су заиста глас Божји и нису усмерени против државе Црне Горе, него су позив на превазилажење националних, политичких и идеолошких подела којима је бременито друштво у данашњој Црној Гори, будући да су учесници ових молитвених литија већ све то превазишли и све нас позвали на већ, међу њима остварено, јединство у истини, правди и поштењу“, наведено је у саопштењу.

Оставите Коментар