МИНИСТАР културе привремених приштинских институција Хајрула Чеку данас је изјавио да не верује да има разлога да се не настави рестаурација куће Џафера Деве, сарадника нациста у Другом светском рату, додајући да је изјава немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа о том пројекту „исхитрена“.

Како преноси Репортери, Чеку је додао да је Приштина врло заинтересована „да сачува сведочанство прошлости“ како би га показала јавности.

Чеку је истовремено додао да тумацења историје треба препустити експертима за ту област.

Чеку је тако реаговао на изјаву немачког амбасадора у Приштини Родеа који је пре неколико дана коментаришући идеју о рестаурацији куће Џафера Деве на Косову, објаснио да Немачка нема проблем са идејом рестаурација историјских кућа, већ је проблематичан лик Деве који је, према његовим речима, био сарадник нациста.

Јорн Роде је додао да је прочитао више књига о немачкој окупацији у Албанији у којима се говори о Деви, као и да и швајцарски, албански и амерички историчари такође наводе да без њега не би била формирана СС дивизија „Скендербег“.

Роде је казао и да је Дева такође био припадник злогласне дивизије „Скендербег“.

Џафер Дева (1904—1978) је био председник општине Косовска Митровица у окупираној Краљевини Југославији током Другог светског рата, један од фашистичких колаборациониста на Косову и Метохији, један од оснивача Друге призренске лиге и 21. СС дивизије Скендербег, познате по учешћу у холокаусту над Јеврејима на територији Косова и Метохије, и министар унутрашњих послова у влади Албаније у периоду од октобра 1943. до јуна 1944.

Када су силе Осовине заузеле Краљевину Југославију у априлу 1941. године, Дева је формирао општинску управу у Косовској Митровици у којој је запослио искључиво Албанце и Турке. Иако је Дева био заступник албанско—немачке сарадње, Немци су били веома незадовољни чињеницом да је Дева ослобађао заробљене комунисте и заузврат узимао новац.

Крајем Другог светског рата Дева је евакуисан из Албаније а министар спољних послова Трећег рајха му је помогао да се настани у Аустрији. Касније се преселио у Египат и на крају у САД где је умро 1978.

Оставите Коментар