Амбасадори Европске уније су данас одобрили визну либерализацију за тзв. Kосово, потврдио је за Тањуг портпарол чешког председништва Уније.

Почетком идуће године зелено светло треба да дају Савет ЕУ и Европски парламент.

Визна либерализација предвиђа да ће власници пасоша које издају приштинске власти моћи да путују и да бораве до 90 дана у ЕУ без визе у билом ком периоду од шест месеци.

Подсетимо, професор Факултета политичких наука у Приштини, Неџмедин Спахиу изјавио је да би у првих годину дана након усвајања визне либерализације, Kосово могло да напусти до 500.000 грађана.

Спахиу је агенцији Бета казао да већина младих становника жели да оде на Запад јер на Kосову не види никакву перспективу.

„Скоро из сваке породице најмање један члан живи и ради у земљама Западне Европе. Уколико, како је најављено, до краја године Европска унија уведе либерализацију виза за грађане Kосова, само у прва три-четри месеца Kосово ће напустити 100.000 грађана, а у наредних годину дана у неколико таласа још 300.000–400.000 становника“, оценио је професор Спахиу.

По његовим речима, Kосово ће остати без радне снаге, а преполовиће се и број студената „који ће због посла прекинути студије и кренути на Запад“.

„Поред младих, Kосово ће напустити и лоше плаћени стручњаци. Међу грађанима влада уверење да Kосово не може да постане демократско друштво у коме ће се ценити знање и стручност. Свака власт на одговорним функцијама бира неспособне и нестручне, а способни и образовани остају по страни. Социјални и економски проблеми с којима се сусреће већина становника Kосова је за већину њих нерешива и једини излаз је одлазак у земље Европске уније“, објаснио је Спахиу.

Оставите Коментар