Одлазећи шеф косовске дипломатије Беџет Пацоли уплатио је аванс од 90.000 долара америчкој компанији „Global Strategic Advisory“ како би у САД лобирала за интересе Приштине.

Ово је објављено на сајту америчког министарства правде, где се наводи да је Пацоли изабрао баш ову компанију због власника који је посредно веома близак Доналду Трампу, што је очигледан доказ да косовски министар спољних послова не жали паре да по сваку цену дође до америчког председника.

Наиме, компанија „Global Strategic Advisory“ у власништву је Џејмса Менгеса, блиског пријатеља Рудија Ђулијанија, који је годинама био градоначелник Њујорка, а сада је један од кључних Трампових људи и његов лични адвокат.

Иначе, документи споразума Пацолија и ове агенције објављени су на сајту министарства правде САД, где је објављивање таквих споразума америчких компанија са странкама у другим државама обавезно и јавно. У ставу 9 овог уговора описане су активности регистроване фирме, а прецизира се да ће представници компаније „Global Strategic Advisory“ посредовати у контактима између званичника владе САД и предузећа из те државе са владом у Приштини.

У ставу 10 се додатно појашњава да ће америчка компанија саветовати приштинско министарство о томе којим би се званичницима САД требало обратити у различитим приликама, као и да ће тумачити њихове повратне информације и одговоре. Аконтација у износу од 90.000 долара компанији трансферисана је 17. октобра.

Треба ли уопште подсећати колико је јак шиптарски лоби у САД, где осим оваквих Пацолијевих трансакција закулисним шуровањем са Американцима ведри и облачи најмоћнији прекоокеански Албанац Марк Ђонај, о којем је Српски телеграф раније писао, а који се отворено залаже за уједињење Албаније и Косова. Ђонај је, подсетимо, стајао иза перформанса Атифете Јахјаге у америчком конгресу, која је у априлу организовала слушање о наводном силовању 20.000 младих Албанки.

Он је тада преко свог одличног пријатеља и албанског лобисте Елиота Енгела прогурао у конгресу ову лажну причу, на основу које САД покушавају да зацементирају став о Србима као највећим ратним злочинцима у Европи.

Е. С. Т.

Оставите Коментар