У школи у селу Гојбуља у општини Вучитрн поново су исписани графити УЧК, а Канцеларија за Косово и Метохију упозорава да је то трећи пут у неколико дана да албански есктремисти спроводе акцију застрашивања српског становништва.

  • Оно што се протеклих дана догађа српским становницима села Гојбуља у општини Вучитрн јесте најогољенији покушај присилног исељавања – наводи у саопштењу Канцеларија за КиМ.

Подсећају да је група екстремиста најпре 27. априла покушала да обије цркву и лупала о црквено звоно у Гојбуљи, затим је 29. априла поломила прозоре на школи и исписала графите УЦ ЦК, који су у међувремену прекречени, да би синоћ вандализам био поновљен.

  • Сви апели становника Гојбуље полицији да их заштити од групе екстеремиста остали су без ефикасног одговора, што још једном потврђује да Србима јужно од Ибра безбедност и живот без страха нису гарантовани – наводи Канцеларија за КиМ.

Канцеларија за КиМ позвала је Србе у Гојбуљи да остану мирни и да не наседају на провокације, а представнике међународних мисија да предузму најодлучније мере како би се „дивљање екстремиста зауставило, јер надлежни органи привремених институција у Приштини то очито или нису спремни или нису способни да учине“.

Кажу да серија инцидената у Гојбуљи показује да је Косово и Метохија, након две деценије декларативног рада Приштине и међународне заједнице на стварању мултиетничког друштва, и даље тамна мрља на мапи Европе и зона у којој некажњено бујају шовинизам и насиље.

Оставите Коментар